AMERIČKA POLITIKA PORAŽENA: Veliki uspjeh male, prkosne i ponosne zemlje - Volim Podgoricu

AMERIČKA POLITIKA PORAŽENA: Veliki uspjeh male, prkosne i ponosne zemlje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odbijanje zahtjeva Kosova za članstvo u Interpol, uspjeh “male, prkosne i ponosne zemlje”.

On je dodao da zbog toga ne treba biti eforičan i ponižavati Prištinu.

“Ovo je uspjeh male, prkosne i ponosne zemlje, koja ne sme svoju budućnost da zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu i koja mora da želi kompromis”, kazao je Vučić u Predsjedništvu Srbije.

On je kazao da se Srbija nadala dobrom rezultatu, ali da su ostvareni bolji rezultati od očekivanih u Interpolu.

Vučić je kazao da se po prvom rezultatu glasanja, gdje je protiv članstva Kosova bilo 76 zemalja, a 20 uzdržano, pokazalo da “Kosovo nije bilo ni blizu dvije trećine glasova”.

Dodao je da je Paragvaj jedina zemlja, za koju je Srbija vjerovala da će biti uzdržana, a glasala je za prijem Kosova.

Vučić se zahvalio svim zemljama koje su pomogle Srbiji i dodao da će raditi na razvijanju boljih odnosa i prijateljstva sa njima.

“Ponosan sam na borbu svoju zemlje, na to što je jedan mala zemlja, bez mnogo novca i moći u svijetu, uspela da se izbori poritv najmoćnijih sila svijeta i da pokaže koliko je vrijedno čuvati svoju slobodu, integirtet i nezavisnost”, kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Beograd će nastaviti da insistira na kompromisu sa Prištinom, koju će moliti da ukine tarife za srpske proizvode.

“Mi jesmo poboljšali svoju međunarodnu poziciju, ali mi ne smemo ovu prliku da iskoristimo da ponižavamo i poništavamo prištinsku stranu”, dodao je Vučić.

Kosovo ranije danas na glasanju na generalnoj skupštini Interpola nije uspjelo da dobije dovoljno glasova za članstvo u svjetskoj policijskoj organizaciji.

Za prijem Kosova u članstvo u prvom krugu glasalo je 76, protiv je bilo 56 a uzdržano 22 delegata. Poslije pauze, za prije Kosova je glasalo 68 protiv je bio 51 a uzdržano 16 delegata.

Veliki poraz američke politike

Otpravnica poslova ambasade SAD u Prištini Kolin Hajlend napisala je na Tviteru da je “izuzetno razočarana” rezultatom glasanja za članstvo Kosova u Interpolu.

“Sve ovo bilo je zbog veće sigurnosti na Balkanu, Evropi i u svijetu. Ovim ishodom svi gubimo. Kosovo bi trebalo da ostane fokusirano na svoju evropsku budućnost i koordinaciju sa svojim saveznicima”, navela je ona.

Istovremeno, u zvaničnom saopštenju američke ambasade u Prištini kaže se da je kosovska policija potpuno integrisana i sposobna institucija, koja je dokazala sposobnost u pomaganju razbijanja međunarodnih terorističkih mreža, kao i mreža za šverc narkotika, oružja i ljudi.

“Većina zemalja je to vidjela i podržala aplikaciju Kosova da se pridruži Interpolu, uprkos kampanji koju je predvodila Srbija vršeći pritisak na zemlje da se suprotstave kandidaturi Kosova. Podrška kosovskom članstvu u Interpolu nikada nije bila povezana sa priznavanjem nezavisnosti Kosova, već sa jačanjem globalne saradnje u sprovođenju zakona i zatvaranju kritičnog sigurnosnog jaza na Balkanu. Ovim ishodom, svi gubimo”, kaže se u saopštenju.

Ambasada SAD ističe da nastavljaju da snažno podržavaju dijalog između Kosova i Srbije u kom posreduje EU.

“Sada više nego ikad, obje strane bi trebalo da ubrzaju svoje napore da postignu dogovor o potpunoj normalizaciji, što je jedini način da obje zemlje napreduju na putu pristupanja EU. I Srbija i Kosovo moraju da shvate da su njihovi putevi ka evropskoj budućnosti leže kroz normalizaciju. U tom cilju, pozivamo ih da izbjegnu provokacije i zajedno rade na dogovoru”, zaključuje američka ambasada u Prištini.

BETA/B92

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com