Podgorica: Aco garantovao za Blaža - Volim Podgoricu

Podgorica: Aco garantovao za Blaža

Podgorička firma BB Solar, biznismena Blaža Đukanovića, založila je svoja četiri poslovna prostora u zgradi u naselju Kruševac na ime sestre firme BB Hidro, kao garanciju u iznosu od 30 hiljada eura namijenjenu Ministarstvu ekonomije. Garanciju je izdala Prva banka, vlasništvo Blažovog strica Aca Đukanovića, rođenog brata njegovog oca Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore.

Hipoteka je na poslovne prostore od 84, 78, 9 i 43 kvadrata, upisna 14. novembra u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

„Upis hipoteke po osnovu založbe izjave od 8. novembra, hipotekarni dužnik BB Solar u korist hipotekarnog povjerioca Prve banke Crne Gore, klijent BB Hidro i korisnik garancije Vlada Crne Gore, Ministarstvo ekonomije, maksimalni iznos duga 30.000 eura“, piše u listu nepokretnosti u koji su „ Vijesti“ imale uvid.

Rok važenja garancije je do 15. marta naredne godine, a na imovinu BB Solar je upisna i zabrana otuđenja i opterećenja.

BB Solar i BB Hidro su kompanije koje je mlađi Đukanović registrovao za proizvodnju električne energije sa svojim poslovnim partnerom Ivanom Burzanovićem.

Iako se ne navodi o kakvoj je garanciji riječ, poznato je da komapnija sina šefa države planira gradnju dvije male hidroelekrane u području kolašinske opštine i to MHE „Bistrica“ na dijelu vodotoka Bistrica i MHE „Slatina“ na istoimenom vodotoku.

Ministarstvo ekonomije je izdalo energetske dozvole za gradnju obje male hidrolektrane Ugovorom o koncesiji za korišćenje vodotokova, koje je aminovala Vlada jasno je predviđeno da BB Hidro mora dostaviti garanciju. Vlada je u februaru donijela odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti za izgradnju male hidroelektrane Slatina, kojom je predviđeno da Uprava za nekretnine ekspropriše 600 kvadrata zemlje u vlasništvu staromještanskih porodica na katastarskoj opštini Raško Mioska.

BB Solar unazad nekoliko godina je više puta davala svoje nekretnine u zgradi u podgoričkom naselju Kruševac, gdje posjeduje ukupno pet poslovnih prostora, osim ovih četiri i jedan od 186 kvadrata i to sve u prizemlju zgrade.

Skoro sve nekretnine založene za kredite

Blažo Đukanović je ljetos založio i svoj luksuzni dupleks od 199 kvadrata i garažu na Žabljaku jednoj crnogorskoj banci, od koje njegova firma BB Solar može uzeti do maksimalno 600 hiljada eura.

Kako piše u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, hipoteka banke na stan od 124 kvadrata na četvtom spratu i stana od 75 kvadrata u potkrovlju i garaže od 17 kvadrata u zgradi koju je gradila kompanija „Razvršje“ u zimskom centru, upisana je polovinom avgusta na ime založne izjave koju je potpisao Đukanović.

Ovim su, praktično, sve nekretnine koje su u vlasništvu mladog Đukanovića ili njegove firme pod hipotekama banaka zbog kredita koje je uzimao zbog poslovnih obaveza BB Solar. Jedina nekretnina Blaža Đukanovića koja nije opretećena je ona u zgradi Vektra u Podgorici, dva poslovna prostora od 412 i 47 kvadrata

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com