KIŠA PRESTALA: Evo kakva je situacija u poplavljenim područjima jutros - Volim Podgoricu

KIŠA PRESTALA: Evo kakva je situacija u poplavljenim područjima jutros

Na primorju je jutros stabilna situacija, nakon jučerašnjeg nevremena koje je donijelo poplave stanovnicima Herceg Novog, Kotora i Budve.

Iz hercegnovske Službe zaštite i spašavanja rečeno je TV “Vijesti” da tokom noći nije bilo većih padavina i da su ispumpavali vodu iz mnogih kuća i privatnih objekata koji su poplavili.

Zbog štete koju je kiša napravila, oko 200 Novljana zatražilo je pomoć, saopštio je načelnik tamošnje Službe zaštite Zlatko Ćirović nakon sinoćnje sjednice Štaba za vanredne situacije.

U Herceg Novom su sinoć izbila tri manja požara na Savini i Igalu zbog problema sa instalacijama.

Pričinjena je šteta u hotelima “Residence” u Pržnu i i “Oaza” u Budvi. Voda je prodrla i u kancelarije TO Budva na šestom spratu TQ Plaze. Djelovi grada bili su sinoć u mraku, ali se kasnije stanje popravilo.

TV “Vijesti” je potvrđeno da je situacija bolja nego juče i u Kotoru.

Fotografije od juče

 

Obilna kiša i vjetar izazvali su juče kolaps u Bokokotorskom zalivu, a voda je prodrla u privatne kuće, stambene i privredne objekte i škole.

Najkritičnije je bilo u u Kotoru, gdje je kiša preplavila šetalište, kao i u Radanovićima, Prčanju, Stolivu i Dobroti, gdje je voda preplavila puteve i otežala prilaz brojnim objektima i kućama. Najveću akciju pripadnici Službe spasavanja imali su u Radanovićima, gdje je evakuisano više od 100 djece iz škole za strance. Evakuaciju je kotorska služba zaštite organizovala u saradnji sa vatrogascima iz Perasta, Komunalnom i policijom MUP-a, a u akciju spasavanja djece uključili su se i prevoznici.

U Herceg Novom voda je prodrla u tri učionice i kino salu OŠ “Orjenski bataljon”, u zgrade kod Brodogradilišta i zgrade solidarnosti u Bijeloj. Poplavljene su prostorije u hotelu “Palmon bay” u Igalu, market “Franca” u Igalu, prostorije u zgradi Opštine, tri konobe u Igalu. U Bijeloj su dva oborena stable pala na magistralu kod Dječijeg doma Mladost i vile Mireli. Vjetar je oborio i jedno stablo u Baošićima. Bio je poplavljen i kružni tok u Meljinama i Jadranska magistrala i lokalni putevi. Skale u Starom gradu i u centru pretvorene su u vodopade, a glavni trg u jezero. Vodostaji potoka u Bijeloj, Zelenici, Herceg Novom i Igalu su izuzetno visoki, kao i nivo rijeke Sutorine koja je “došla” do visine mosta u blizini stadiona Solila.

Iz Službe zaštite i spasavanja apeluju na sve vozače da ne koriste automobile bez prijeke potrebe.

Nevrijeme je pokazalo i prve vidljive poljedice nasipanja zemlje u kumborskom tjesnacu, gdje se sa gradilišta Portonovi u Kumboru duže od tri mjeseca brodovima istovaruje zemlja, pijesak i mulj, a kamioni mikseri angažovani na gradilištu firme Carine u neposrednoj blizini Portonovog, peru na obali i sadržaj spiraju u more. Nasuta zemlja zbog aktivnosti mora, talasa i brzih strujanja, izaziva zamućenje kakvo je u kumborskom tjesnacu vidljivo danas.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com