Kovačević: Vježbam i po šest sati, mladim muzičarima značajna podrška - Volim Podgoricu

Kovačević: Vježbam i po šest sati, mladim muzičarima značajna podrška

  David Kovačević (16) je Cetinjanin koji svira harmoniku već deset godina. Do sada, on je učestvovao na mnogim takmičenjima, gdje je osvojio brojne nagrade. Od osvojenih medalja, bitnija je ljubav koju osjeća prema muzici i  ovom instrumentu, jednom od najzastupljenijih u muzici balkanskih naroda, jer su veliki uspjesi tek pred njim.

On za Portal Analitika priča o svakodnevnoj vježbi, ali i budućim planovima.

 

David obrazovanje počeo u sedmoj godini: David je još kao dječak zavolio muziku, uživajući u melodijama harmonikaša, koje je rado slušao. Ovaj instrument je, kaže, poseban za njega.

“Pored toga što se svi žanrovi mogu svirati na harmonici, posebnost je i u tome što su obije ruke aktivne tokom izvođenja”, objašnjava nam on.

Obrazovanje je započeo u sedmoj godini, upisujući nižu muzičku školu “Savo Popović” na Cetinju.

“Ljubav prema instrumentu potiče od tada, pa sve do danas raste iz dana u dan. Trenutno pohađam Umjetničku školu za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici i učenik sam trećeg razreda”, govori.

harmonikas-1

Svjetska takmičenja veliki izazov: Talentovani šesnaestogodišnjak je do sada nastupao na mnogim takmičenjima, gdje je i postigao velike uspjehe.

“Za sada, imao sam 18 takmičenja, državnih, regionalnih, ali i međunarodnih. Kao i većini muzičara, poseban izazov su svjetska takmičenja koja se održavaju jednom godišnje. Postignuti rezultati do sada bili su zlatne, ali i srebrne i specijalne nagrade. Kao član tria i različitih orkestara, nastupao sam i u Zetskom domu, Ministarstvu kulture, KIC-u, Hrvatskoj ambasadi, kao i na različitim događajima. Moram da istaknem da je za mlade muzičare značajna podrška okruženja.”, ističe.

Iako mu je teško izdvojiti najznačajniji nastup do sada, zato što je, kako tvrdi, svako javno izvođenje i takmičenje na neki način posebno i nosi svoju priču, jednog nastupa će se uvijek rado sjećati.

“To je nastup na ljetnjem kampu u Prizrenu, đe je publika gromoglasnim aplauzom uveličala moju interpretaciju. Nešto slično bilo je u Italiji nekoliko mjeseci kasnije”, priča.

Za rezultate potreban višesatno vježbanje: On ima harmoniku staru nekoliko godina, ali za njega je baš ona posebna i  za sada je neće mijenjati. Objašnjava da se ovaj instrument nabavlja iz Italije.

“Izuzetno je važno tj. neophodno, uprkos činjenici da su nekad i nerealno visoke cijene, svirati na instrumentu prilagođenom za srednju školu. Obično se takvi instrumenti uvoze iz inostranstva, a najveći graditelji harmonika su italijanske industrije”.

David ima velike planove, a da bi ih ispunio, potrebna je dobra organizacija, kao i naporno vježbanje.

“Obično odlazim u školu, pohađam redovnu nastavu, a zatim vježbam više sati, nekada i po šest. Iz dana u dan, kako više napredujem i kako moje umijeće raste, rastu i želje za solo koncertima, već navedenim svjetskim takmičenjima i skorašnjem upisu na akademiju. Uspjeti u tome moguće je jedino napornim radom sa dobrim profesorima ali i pohađanjem kako domaćih tako i regionalnih seminara. Svi koji se opredijele za ovaj put moraju raditi mukotrpno, uz velika odricanja”, zaključuje Kovačević za Portal Analitika

Portal Analitika

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com