Nezadovoljan sam platama ljekara, ali stanje nije alarmantno - Volim Podgoricu

Nezadovoljan sam platama ljekara, ali stanje nije alarmantno 

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da nije zadovoljan zaradama u zdravstvenom sistemu, ali da situacija sigurno nije alarmantna.

“Kad vidimo primanja i zarade ljekara i medicinskog osoblja u regionu, mislim da smo tu negdje na nekom nivou ili ispod prosjeka zemalja Evropske unije. Postoji mogućnost zarade i kroz neki dopunski rad, ali nijesam zadovoljan. I u narednom periodu ćemo raditi na iznalaženju mogućnosti za povećanje zarada u zdravstvenom sistemu”, rekao je Hrapović, objavio je portal RTCG.

Ministar je, predstavljajući rezultate rada njegovog resora u prve dvije godine mandata, rekao da su u kontinuitetu radili kako bi povratili poljuljano povjerenje građana u zdravstveni sistem.

“To je bio naš cilj i na svu sreću mogu da kažem da se vraća povjerenje građana u zdravstveni sistem”, rekao je Hrapović.

Generalno je, kaže, problem u povjerenju u promjene koje se dešavaju, ali upornom komunikacijom sa građanima i zaposlenima prevazilaze se ti problemi.

“Od 2016. po istraživanju CEDEM-a, kada je povjerenje građana bilo 43 posto, u martu 2018. to je skoro 55 odsto, što je rast od oko 12 odsto. Ranije je prezentovano istraživanje Instituta Alternativa, prema kojem je crnogorski zdravstveni sistem na drugom mjestu po povjerenju građana”, rekao je Hrapović.

Govoreći o listi ljekova, on je kazao da se na novoj nalazi 114 novih medikamenata.

“Sa sigurnošću mogu da kažem, ono što i medicinska struka kaže, a ja potvrđujem, da su pokrivena sva patološka stanja i sve bolesti koje su trenutno poznate i ta lista je proširila terapijske mogućnosti”, ističe Hrapović, uz napomenu da po listi ljekova ne zaostajemo za modernom Evropom.

Kad je riječ o racionalizaciji upotrebe antibiotika, Hrapović je rekao da je Crna Gora samo za godinu dana uspjela da smanji potrošnju na nivou države za 3,8 odsto.

“A za dvije godine smo uspjeli da smanjimo upotrebu rezervnih antibiotika za oko 30 odsto, samo u Kliničkom centru, i to je iznos od nekih 200.000 eura”, navodi Hrapović.

Ministar je saopštio i da je Crna Gora samo tokom prošle uložila skoro devet miliona eura za nabavku savremene medicinske opreme, koja je već isporučena.

“Kupili smo najnoviji linearni akcelerator, koji će u primjeni biti u narednih mjesec dana u KCCG. Kupili smo najsavremeniju magnetnu rezonancu, angiografski aparat, tako da naši građani više ne moraju da idu u centre van Crne Gore”, rekao je Hrapović, napominjući da će u narednim danima biti završena instalacija četiri skenera u bolnicama u Bijelom Polju, Beranama, Nikšiću i Risnu.

Najavio je da će i cetinjska Opšta bolnica, takođe, uskoro dobiti najsavremeniji skener.

“Ulagali smo i u rekonstrukciju objekata, poput klinike za ORL, maksiofacijalnu hirurgiju, kardiologiju, ortopediju”, rekao je Hrapović.

U posljednje dvije godine, kako je rekao, odobreno je 150 specijalizacija i 20 subspecijalizacija.

“To je veoma značajan podatak, da ulažemo u naš mladi kadar koji želi da se usavršava i da se vrati u Crnu Goru. U posljednje dvije godine 93 specijalizanta su se vratila u Crnu Goru, to je armija mladih ljekara koji žele da nešto promijene”, poručio je Hrapović.

Portal RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com