Stočarima isplaćene premije, povećan broj korisnika - Volim Podgoricu

Stočarima isplaćene premije, povećan broj korisnika

 

 

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja isplatilo je razvojne premije u stočarstvu držaocima životinja koji su ispunili uslove predviđene Agrobudžetom za 2018. godinu.

U ovoj godini od ukupno 5. 505 zahtjeva za podršku po grlu u govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu pravo na podršku ostvarilo je 5. 202 gazdinstva.

Korisnicima podrške koji su na svojim gazdinstvima držali ukupno 35.709 krava i priplodnih junica, 108.505 ovaca i 14. 566 koza  isplaćeno je 2.332.232€.

Podsjećamo da su u cilju povećavanja broja korisnika razvojnih premija, Agrobudžetom za 2018. godinu smanjeni kriterijumi u pogledu broja grla za ostvarivanje prava na podršku – u govedarstvu sa tri na dva, u kozarstvu sa 30 na 20. Takav pristup u kreiranju ove mjere podrške za rezultat imao je rast broja korisnika premije za  843 gazdinstva, u odnosu na prethodnu godinu.

Pored minimalnog broja grla, uslovi za dobijanje premije su: da se grla drže minimalno šest mjeseci na gazdinstavu, da su obilježena ušnim markicama i registrovana u Centralnom registru gazdinstava i životinja i da držalac uredno vodi evidenciju, posjeduje pasoše za goveda, odnosno da vrši godišnje popise ovaca i koza u skladu sa zakonom, kao i da su nad životinjama sprovedene mjere po Programu obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja. Takođe, obaveza držaoca je bila i to da je upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava i u isti ima upisano minimum 1 ha poljoprivrednog zemljišta, kao i da poštuje preporuke Kodeksa dobre poljoprivredne prakse.

Nakon administrativne i terenske kontrole podnijetih zahtjeva, utvrđeno je da 4.176 gazdinstava ispunjava predviđene kriterijume i isplaćena im je premija u iznosu od 70€ po grlu za priplodne krave i junice, odnosno 8€ za priplodne ovce i koze. Premije su isplaćene za broj grla koje je utvrdila terenska kontrola.

Od ukupnog broja podnijetih zahtjeva, 303 gazdinstva nijesu ostvarila pravo na premiju, jer nijesu upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, nijesu spovodili mjere po Programu obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja ili su prijavili veći broj grla od onog koji drže na gazdinstvu. Takođe, jedan broj podnosilaca zahtjeva nije ostvario pravo na premiju jer nije omogućio članovima komisija Ministarstva da utvrde brojno stanje grla i provjeru navoda iz zahtjeva. Ističemo da su terenske kontrole najavljivane dan ranije, kao i da su sprovođene po dogovoru sa podnosiocima zahtjeva.

Kako određen broj proizvođača nije iz objektivnih razloga uspio da upiše minimum 1ha poljoprivrednog zemljišta u Registar poljoprivrednih gazdinstava, što je dio jednog od osnovnih uslova,  Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja odlučilo je da im isplati premije, ali u umanjenom iznosu. Na taj način je 1.026 gazdinstava ostvarilo premiju od 50€ po grlu u govedarstvu i 6€ u ovčarstvu i kozarstvu.

Ohrabreni rastom broja korisnika podrške u sektoru stočarstva, Ministarstvo će nastaviti da u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima kreira ambijent za dalji razvoj i rast konkurentnosti ovog sektora, sa fokusom na edukaciju, pravovremeno informisanje i pomoć u ispunjavanju propisanih standarda i procedura.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com