Gojko Leković će priznati da je organizator šverca cigareta? - Volim Podgoricu

Gojko Leković će priznati da je organizator šverca cigareta?

  Jedan od carinika koji se tereti da je organizator šverca više tona cigareta, Gojko Leković (64), pregovara sa Specijalnim državnim tužilaštvu o priznanju krivice.

Navodno, Leković, koji se trenutno nalazi na liječenju u Beograd, je priznao da je počinio krivično djelo i preuzeo svu krivicu.

Za njim je raspisana potjernica nakon što su krajem septembra uhapšene njegove kolege za koje se sumnja da su pripadali organizovanoj kriminalnoj grupi koja je oštetila državu za više miliona eura. Naime, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ih sumnjiči da su, između ostalog, povezani sa švercom cigareta koje su zaplijenjene početkom avgusta u kamionu koji se od Bara kretao ka Podgorici.

 Trenutno osam carinika se sumnjiči da su dio organizovane kriminalne grupe, iz koje je procesuirano ukupno 28 fizičkih i dva pravna lica. Podnijete su krivične prijave i protiv dvojice navodnih organizatora ove kriminalne grupe koji se sumnjiče da su od maja do avgusta ove godine prokrijumčarili oko 40.000 paketa cigareta. Vrijednost tada zaplijenjenih cigareta je bila oko 1.400.000 eura. Prema navodima rukovodioca Specijalnog policijskog odjeljenja, Dragana Radonjića, sumnja se da je ova kriminalna organizacija oštetila državni budžet za nekoliko desetina miliona eura. Carinici se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i primanje i davanje mita, odnosno da su nezakonito prenijeli pravo vlasništva nad robom u slobodnoj carinskoj zoni, odnosno cigaretama koje su uplovile u barsku Luku, a koje su 2. avgusta zaplijenjenje u Sotonićima. Navodno, carinici su pregledali tu robu, ali su dozvolili da bez plaćenih dažbina napuste carinsku zonu.

Podsjetimo, prilikom zaplijene je pronađeno 65.000 šteka cigareta bez akciznih markica vrijednosti od oko 1,4 miliona eura. Akcijom policije tada su uhapšeni Barani Dragan Šušter i Radovan Bajković, kao i Stefan Vujačić iz Podgorice.

Sumnja se da je navodna kriminalna grupa u periodu od maja 2018. godine do avgusta 2018. godine iz Slobodne carinske zone Bar prokrijumčarila cigarete bez akciznih markica u količini od oko 40.000 paketa, pri čemu je pričinjena šteta za državni budžet u vidu neplaćenih akciza i carina u visini od oko 40 miliona eura.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com