PODGORICA: Advokati utajili 2,5 miliona eura? - Volim Podgoricu

PODGORICA: Advokati utajili 2,5 miliona eura?

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici provjerava 16 advokata kako bi utvrdilo da li su u svom poslovanju utajili porez.

Kako piše Dan, u tužilaštvu sumnjaju da su ti advokati utajom poreza i doprinosa pričinili štetu državnom budžetu u iznosu od oko dva i po miliona eura. Iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva Danu je potvrđeno da se preduzimaju istražne radnje u ovim predmetima, ali detalji nijesu saopšteni zbog bezbjednosti postupka. Saopšteno  je da je do sada formiran predmet protiv jednog advokata zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, koji se nalazi u fazi izviđaja, a da se ostali slučajevi za sada provjeravaju.

Centralna banka (CBCG) je početkom godine blokirala 51 advokatsku kancelariju zbog ukupnog duga od oko 820.000 eura. Ranije je na osnovu podataka Poreske uprave objavljeno da je 1. juna 2017. godine najveći broj advokata u Crnoj Gori, njih 716, imao neizmirene poreske obaveze u ukupnoj vrijednosti od 6.846.113 eura.

Oko 200 advokata je dugovalo više od 10.000 eura, a 514 ispod tog iznosa. Jedan broj advokata koji duguju porez podnio je zahtjev za reprogram poreskog duga. U takvim slučajevima pomjera se rok za plaćanje poreza bez kamate na 60 rata. Uz to, advokati su sada obavezni da po sklopljenom dogovoru plaćaju i dospjele obaveze. Advokati su tvrdili da je otplata duga, ali i prispjelih obaveza otežana, jer su klijenti koji redovno plaćaju advokatske usluge rijetki.

Advokatska komora broji 840 advokata, od čega njih 420 radi u Podgorici. Oni porez plaćaju shodno izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica koji je stupio na snagu u januaru 2014. godine. Prema tom zakonu, advokatima se ne priznaje pravo da plaćaju porez u paušalnom iznosu. Ipak, advokatima koji ostvaruju prihode manje od 18 hiljada eura godišnje ostavljena je mogućnost paušalnog oporezivanja. Tu se otvaraju brojne nedoumice, jer je gotovo nemoguće da država ima pravi podatak koliko advokati zarađuju. Oni ne izdaju fiskalne račune, jer je to, kako su ranije naglasili iz Advokatske komore, tehnički nemoguće. Imaju bankovne račune, ali novac uglavnom dobijaju na ruke, zbog čega se ne može tačno utvrditi koliko mjesečno zarađuju.

DAN

1 komentar

  1. Aw, this was an extremely nice post. In idea I have to put in place writing similar to this additionally – spending time and actual effort to manufacture a good article… but what things can I say… I procrastinate alot and also no indicates manage to get something carried out.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com