DA LI VAM JE UPLAĆEN STAŽ? Od januara 2019. godine to možete priovjeriti na internetu - Volim Podgoricu

DA LI VAM JE UPLAĆEN STAŽ? Od januara 2019. godine to možete priovjeriti na internetu

Građani će već početkom sljedeće godine moći da putem Interneta provjere da li im poslodavci uplaćuju doprinose, a planirane su i prve konkretnije aktivnosti na uvođenju jedinstvenog dokumenta za identifikaciju koju će objediniti ličnu kartu, vozačku, zdravstvenu…

Biće unaprijeđene i platforme za učešće građana u donošenju odluka – E-participacija i E-peticije, a plan je i da ubuduće svi opštinski portali budu standardizovani.

To su, pored ostalog, aktivnosti predviđene Akcionim planom Partnerstva za otvorenu upravu (OGP) koji je usvojen nedavno.

Državni sekretar u Ministarstvu javne uprave (MJU) Goran Jovetić kazao je “Vijestima” da Akcioni plan obuhvata pet ključnih obaveza, u okviru kojih će biti realizovane 23 aktivnosti.

Među ključnim obavezama, kako je rekao, su poboljšanje javnih usluga, učešće građana, pristup informacijama – otvorenost organa državne uprave, efikasnije upravljanje javnim resursima i povećanje javnog integriteta.

“Princip Operativnog tipa je bio da imamo konkretne i opipljive projekte kojima ćemo unaprijediti određenu javnu uslugu ili omogućiti građanima bolji pristup javnoj upravi…”

Jovetić kaže da je akcioni plan izrađen u najvećoj mjeri kroz princip povećanja pristupa novim tehnologijama za otvorenost i odgovornost javne uprave.

Među aktivnostima koje su planirane Akcionim planom su nacionalni identifikacioni dokument, koja bi trebalo da omogući lakši pristup elektronskim uslugama javne uprave za građane i privredu, ali i svim drugim elektronskim uslugama.

Standardizacijom portala lokalnih samouprava želi se doprinijeti približavanju onlajn pristupa, ali i mjeriti zadovoljstvo građana i privrede uslugama koje pružaju uprava i javne službe.

Građanima će na raspolaganju biti i servis prepoznavanja i prijavljivanje infrastrukturnih problema, kojim, kako kažu iz MJU, žele podstaći građansku odgovornost, uticati na očuvanje bezbjednosti, zaštitu životne sredine, te na valorizaciju fizičkih uslova za rad i život.

Uz onlajn aplikaciju “Uplaćuje li vaš poslodavac doprinose?”, biće dostupan i servis za provjeru obrasca M4 putem Interneta.

U planu je i uspostavljanje nacionalnog sistema za naplatu administrativnih taksi, te omogućavanje upotrebe otvorenih podataka u cilju podrške start-up biznisima.

Jovetić je kazao da je članstvo u OGP inicijativi dobrovoljno, ali da je za Crnu Goru važno da učestvuje u tim aktivnostima, jer se kroz inicijativu “baštini demokratija”.

“U posljednje dvije godine učinjeni su važni koraci u poboljšanju efikasnosti i kvaliteta usluga koje pruža javna uprava građanima i privredi. Dosta je urađeno, ali još imamo izazova sa kojima se moramo izboriti, a ovo je jedan od načina. Plan je pripremljenjen u iskrenoj i otvorenoj atmosferi saradnje vlade i civilnog drustva, kao i Privredne komore i sadrži mjere koje su relevantne za Crnu Goru i njene građane i privredu”.

Vijesti

2 komentara

  1. What I couldnt give to learn how you got your design to be so crazy! I mean it. Besides the blog just being awesome, this page is too sweet! Its not too flashy. It doesnt do too much with colours and things and the videos you use are perfect for this topic! Really, awesome blog.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com