ISPOVIJEST PROSTITUTKE IZ PODGORICE: Ima li duša cijenu? - Volim Podgoricu

ISPOVIJEST PROSTITUTKE IZ PODGORICE: Ima li duša cijenu?

Neke ljude život na samom početku nauči da primaju udarce. Tako se i Nena, sa samo osam godina, prvi put srela sa bolom – izgubila je roditelje, a sa njima mir koji do danas nije pronašla.Dvadeset dvije godine kasnije, Nena za život zarađuje od prostitucije, ali nije izgubila vjeru da će joj se pružiti prava šansa za bolje sjutra i da će proživjeti trenutke bez brige i straha za golu egzistenciju.

Susret sa Nenom bio je u jednom podgoričkom lokalu. Njen izgled ničim ne odaje ,,profesiju“ kojom se bavi. Skromna, lijepa, pristojno odjevena, ušla je u lokal, ništa drugačije ili ,,upečatljivije“ od ostalih gošći.

Ipak, nešto ju je izdvajalo. Svako malo ostvrtala se, pogledujući oko sebe. Ponavljala je kako vjeruje da je ova priča neće odati i da će njen identitet ostati tajna.

”Imala sam osam godina kada su mi poginuli roditelji tokom rata u Hrvatskoj” – počela je Nena svoju mučnu životnu priču.

ŽIVOT U DOMU

Ostala je sa babom, sa kojom je morala da pobjegne u susjednu zemlju gdje su tražile spas. Ni tu je život nije štedio, već joj je zadao još jedan udarac. Samo mjesec poslije smrti roditelja, ostala je i bez babe, posljednjeg člana porodice.

”Baš me život nije mazio” – prisjeća se Nena prvih teških trenutaka, koji je prate i danas. Nakon babine smrti, odvode je u Dom za nezbrinutu djecu, gdje počinje mukotrpna i svakodnevna borba.

Tu je ponovo okusila nemilosrdnost sudbine. Silovana je, kaže, kada je imala nepunih 13 godina. Tada je izgubila djetinjstvo. Kasnije je saznala da nije bila jedina djevojčica u Domu koja je umjesto bezbrižne brige bila suočena sa najgorim osjećanjima – stida, bijesa, nemoći. O tome je ćutala.

Odrasla je u Kninu, u ono najgore doba.

”Silovana sam sa manje od trinaest godina. Momak iz Doma me odveo u njegovu sobu u kojoj je bilo još pet-šest dječaka, prisilio me na seks. Nakon toga više ništa nije bilo isto, obuzela me depresija. To iskustvo prati me cijeli život” – ispričala je naša sagovornica.

Na kratko je zastala. Trebala joj je pauza, kolika god. Nakon minut-dva, skrivajući pogled, zapalila je cigaretu i pokušala da sakrije suze. Kazala je da nije imala kome da se obrati i da je tek docnije saznala da nije bila jedina djevojčica kojoj je nevinost oduzeta na najmonstruozniji način.

”Taj mladić je silovao i druge djevojčice. Nikad nije odgovarao za to što je radio” – rekla je Nena ogorčeno.

POTRAGA ZA OSMIJEHOM

Loše iskustvo u Domu bilo je alarm za bijeg. Kaže da je probala drogu, pokušavajući da zaboravi na svakodnevni život.

”Tada ništa nijesam znala. Drug iz Doma mi je ponudio drogu, kazao je da ću se ponovo smijati. Pristala sam. Činilo mi se da su svi problemi nestali. A zapravo to je bila samo varka” – prisjeća se Nena svog prvog kontakta s drogom. Počela je s heroinom.

”Kada sam probala heroin, nekako sam se osjećala, zaboravljala bih na sve probleme, svakodnevne nevolje… Tada nijesam znala da počinje najozbiljnije suočavanje sa paklom. Počinjem da se drogiram, a nemam novca. Drug iz Doma mi je predložio da se bavim poslovnom pratnjom, da od tog novca mogu imati novca da kupujem heroin. I lažnu sreću” – priča Nena.

U početku se, kaže, ,,nećkala“, ali da je poklekla kada je imala prvu krizu čim nije imala novca za novu ,,dozu zaborava“.

”Jedno vrijeme sam se snalazila. U međuvremenu sam upoznala dilera i počela da živim s njim i drogiram se svakodnevno. Dugo sam se drogirala i uporedo radila kao poslovna pratnja i prostitutka. Toliko sam sebe uništavala da je organizam počeo da odbija drogu. Više nijesam mogla da se ,,uradim“ ”- ispričala je sagovornica. Njena priča se tada prekida.

”Izvini, sačekaj malo. Treba mi da se saberem. O ovim stvarima ne razmišljam, niti govorim. Sve je to negdje zakopano u jednoj fioci, koju nikada ne otvaram” – kaže Nena. Ponovo je zatražila pauzu.

Tišinu prekida novinarsko pitanje – da li je i kada prestala sa uzimanjem droge? Klimnula je glavom, kaže da je „čista“ više od deset godina.

”Više puta pokušavala sam da prekinem, ali već trećeg dana sve je padalo u vodu. Ovog puta bilo je drugačije. Tog posljednjeg dana drogiranja uzela sam sve što sam mogla, a onda odbolovala četiri najteža dana. Tri dana nijesam znala za sebe. Nijesam imala snage da ustanem, spremim se i odem da ,,odradim“ klijenta. Tada sam rekla sebi – ako još jednom uzmem drogu, nemam razlog da živim, sve gubi smisao” – ispričala je Nena.

OKIDAČ

Droga je bila okidač, pokretač da počne da se bavi prostitucijom, da bi od tako zarađenog novca mogla da kupuje heroin. Sada u njenom životu nema droge, kako se nada, neće biti više ni prostitucije.

”Ovo sada još radim, jer nemam drugi izbor, trenutno sam – niko i ništa. Samo da skupim pare s kojima bih nešto mogla da počnem i pobjegnem odavde ”- nada se Nena. Pomalo ljutito, s gorčinom kaže da ,,ovo definitivno nije posao o kojem je maštala“. U stvari, malo joj se životnih želja ispunilo. Na pitanje koliko se bavi prostitucijom ćuti, ne želi ni da se prisjeća. Ili je, možda, procijenila da je ta brojka iz njenog života – suvišna, kao neki teret kojeg treba odbaciti.

”Bilo je perioda kada sam radila normalne stvari. Radila sam u prodavnici, diskontu, istovarala gajbe… Kaže da bi rado radila te poslove, samo da od njih može da preživi. Ona ne traži samo novi posao, već i novi dom. I novi život, jer ne planira da nastavi da živi u Crnoj Gori.

SAMA U PARKU

Uz osmijeh kaže: ,,Kad me već pitaš, rado bih živjela na Kubi i tamo počela ispočetka“.

Nema lijepa iskustva sa ljudima iz Crne Gore, gdje živi već izvjesno vrijeme. Jednu situaciju, kako kaže, dok je živa neće zaboraviti. Bila je zima. Pozvao je klijent i tražio da njemu i njegovom drugu pruži seksualne usluge. Pristala je na seks sa njima dvojicom u autu. Platili su joj. Ali, kada je sve okončano, izbacili su je golu iz auta, ukrali joj novac, stvari i ostavili na ulici. Nena nije željela da odgovara na dodatna pitanja o ovom događaju, kazavši da ne želi više da otkriva jer bi tako mogla ponovo da ima problem.

”Tu noć sam prespavala u parku. Htjela sam sebe da kaznim. Bila sam povrijeđena. Bila sam na dnu. Prespavala sam na klupi u pantalonama i bluzi. Zaspala sam s mišlju – ajde, smrzni se i umri”-kaže ona.

Osim što je klijenti nerijetko znaju ostaviti bez novca, dešava se i da ,,pređu granicu“, da se ponašaju nasilnički.

”Kažem mu – evo ti novac nazad, ali on to ne prihvata. Praktično me silovao. Plakala sam više od sat, a on nije prestajao. Za to vrijeme, jedina misao koja mi je u glavi je da prestane. Da odem i nikada više to ne radim…”- prisjeća se.

Ovo su samo neka u nizu loših iskustava. Nena nekad ima po nekoliko klijenata tokom noći. Kaže da sve zavisi od konkurencije, a najviše ,,radi sa strancima“.

Ispričala je da joj je jedan prijatelj kazao da ga je stopirala maloljetna djevojčica koja mu je ponudila seksualne usluge.

”Rekao mi je da se šokirao kada mu je objasnila da to radi jer sa društvom ide na žurku i da joj trebaju pare” – kazala je Nena. Dodaje da mlade djevojke nijesu svjesne koliki rizik nosi prostitucija. Nena se često vrati kući u modricama, povrijeđena fizički i emotivno.

OBIČNI ŽIVOT

Ima poruku za sve djevojke koje misle da je pravi izbor prostitucija: Ne!

”Ovo je posao koji uzima dušu. Mijenja ličnost. Vjerujem da još nijesam izgubila sebe, da mi duša nije oskrnavljena. Zato želim da poslije svega živim miran život, kao svi normalni ljudi”- kazala je Nena.

Kaže da prostitucija nije njen izbor, već način da opstane, preživi.

”Sada, kada bi mi neko rekao da ću se ovim baviti do kraja života, izabrala bih samo bezbolniji način da sebi presudim. Ne znam kako bih to učinila, ali znam sigurno da bih odlučno sebi prekratila muke” – kazala je ona.

Nena će možda sjutra proći pored vas. Možete je sresti u prodavnici, na pijaci, u lokalu. Ona je samo jedna od dama noći koje upoznajemo iz drugog ugla. I dok ćutimo, poštujući Neninu tišinu prepliću se pitanja: koliko dugo će Nena uspjeti da živi ovako? Što joj sve može donijeti, a što odnijeti noć? Ima li duša cijenu?

Skoro tročasovni razgovor novinarka Pobjede sa Nenom je završila u ubjeđenju da je čeka bolje sjutra. Uprkos svemu što je preživjela. Ili baš zbog toga.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com