“Od januara STRUJA POSKUPLJUJE, a država daje “kobajagi” subvencije!” - Volim Podgoricu

“Od januara STRUJA POSKUPLJUJE, a država daje “kobajagi” subvencije!”

Banka hrane oglasila se povodom usvajanja uredbe za subvencionisanje električne energije ranjivim kategorijama. Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

Konačno, nakon dvije godine kašnjenja usvojena je uredba kojom se utvrđuju bliži kriterijumi za određivanje ranjivih kupaca električne energije, visina subvencije za ranjive kupce koji su zdravstveno i socijalno ugroženi, kao i granica mjesečne potrošnje električne energije za koju se može ostvariti pravo na subvenciju.

Kriterijumi za određivanje ranjivih kupaca se određuju na osnovu socijalnog i zdravstvenog stanja lica koja žive u domaćinstvu i
koja koriste pravo na:

– materijalno obezbjeđenje i
– dodatak za njegu i pomoć, odnosno ličnu invalidninu.

Ranjivi kupci imaju pravo na subvenciju u visini od 50% mjesečnog računa za utrošenu električnu energiju do 600 kWh.

Ako ranjivi kupac ostvari mjesečnu potrošnju veću od 600 kWh, subvencija iznosi 50 % računa za mjesečnu potrošnju u količini od 600 kWh.

Uredba će se primjenjivaće se od 1. januara 2019. godine što se poklapa sa najavljenim poskupljenjem struje od 3 % .

Sa ovom uredbom se na žalost ne dobija mnogo ili skoro ništa .

Porodice koje su obuhvaćene ovom uredbom su do sada imale subvenciju , za račune do 60 eura 40% a za račune veće od tog iznosa se račun smanjivao za 24 eura.

Porodice iz kategorija koje su obihvaćene subvencijama, za račun od 60 eura( koliko bi iznosio račun za utrošenih 600 kW sa pdv , ali bez troškova koji odlaze za gubitke i slično) će plaćati 30 eura pri sadašnjim cijenama a do sada su plaćali 24 eura.

Ako im račun bude veči biće umanjenje računa za 50 % što iznosi po sadašnjim cijenama struje 30 eura a do sada je bilo 24.

Šta će biti kada struja poskupi, pa račun za utošenih 600 kw ne bude 60 eu nego više ili račun bude veći ? Kako će socijalno ugroženi građani moći da plate račune, kada znamo da žive od mizerne socijalne pomoći?

Da li smo čekali i kršili zakon dvije gidine zbog 6 eura koje će dobiti samo porodice koje su korisnice socijalne pomoći i to ukoliko struja ne bude poskupjela a znamo da hoće?

Šta je sa ostalim kategorijama ugroženih stanovnika Crne Gore?

Gdje su samohrane majke koje su u procesu razvoda pa ne dobijaju nikakvu pomoć, samohrane majke koje ne dobijaju alimentaciju ili one čiji su supružnici umrli a one rade za malu platu?

Šta je sa svim onim zaposlenim ljudima, a ima ih 70% koji dobijaju manju platu od prosječne?

Gdje su penzioneri sa najnižim primanjima, sa onima kojj su evidentirani kao zaposleni a mjesecima ne dobijaji platu, sa onima koji su u dužničkom ropstvu prema bankama, sa nezaposlenima koji ne mogu zadovoljiti stroge kriterijume za dodjelu socijale pomoći?
Sta je sa porodicama koje imaju lica sa invaliditetom? Šta je sa bolesnima i porodicama sa bebama?

Ko njih štiti i kako? Gdje je u državi Crnoj Gori eneretska solidarnost?

Banka hrane je zahtijevala više puta da država obezbijedi besplatnu, minimalni kvotu struje koja će omogućiti socijalno ugroženima odvjetljenje, kuvanje, održavanje higijene.

Da li se ovom uredbom zabranjuje gašenje struje socijalno ugroženima?
Iako su neki mediji dali takav naslov svojim tekstovima povodom ove vijesti , mi ne nalazimo u textu uredbe do koje smo moglo doći.

Sva ova pitanja će Banka hrane CG uputiti premijeru Markoviću.

Pitaćemo ga još i zašto sva djeca iz socijalno ugroženih porodica ne dobijaju dječiji dodatak koji će pratiti njihove potrebe tokom rasta i razvoja kao sve uređene države.
Takođe ćemo se interesovati zašto djeca iz socijalno ugroženih porodica ne dobijaju besplatnu užinu u školi, besplatnu mjesečnu kartu za prevoz do škole, besplatne knjige do sticanja prvog zvanja i besplatne školske izlete i ekskurzije.

1 komentar

  1. Thanks for taking the time to discuss this, I feel strongly about it and love learning more on this topic. If possible, as you gain expertise, would you mind updating your blog with more information? It is extremely helpful for me.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com