U Podgorici ove godine sklopljeno preko 1.000 brakova: Evo koji mjesec je “berićetan” - Volim Podgoricu

U Podgorici ove godine sklopljeno preko 1.000 brakova: Evo koji mjesec je “berićetan”

U Podgorici je ove godine sklopljeno preko hiljadu brakova, što je na istom nivou kao prošle, kazala je matičarka u Glavnom gradu Slobodanka Jelenić, navodeći da među mladencima vlada uvjerenje da brakovi supružnika koje ona vjenča ne pucaju.

Ona je rekla da se na vjenčanjima pripadnika romske populacije dešava da mladoženja uzme nevjestino prezime.
Jelenić je, u intervjuu za PR centar, rekla da kao matičarka radi 20 godina, a za to vrijeme je veliki broj mladenaca bio ispred nje. Navela je da je na teritoriji glavnog grada ove godine sklopljeno 1.011 brakova, od čega u Centralnoj matičnoj službi 664.
– Mladenci kažu da moji brakovi ne pucaju. Ali naravno, dešava se da neko prebrzo sa razlogom uđe u brak i isto tako izađe iz njega. Ali vlada uvjerenje da moji brakovi duže traju – rekla je Jelenić.
Pričajući anegdote sa vjenčanja, Jelenić se prisjetila događaja kada je na pitanje „Da li Vi slobodnom voljom stupate u brak sa ovdje prisutnom“, mladoženja rekao „ne“, zastao i kazao „nego što“.
– Zatim, nevjesta kojoj sam postavila pitanje da li uzima suprugovo prezime, svom prezimenu dodaje njegovo ili zadržava svoje, ona se okrenula prema svom ocu i rekla „što ću, tata“. Takođe, na jednom vjenčanju, nevjesta gazi mladoženju i njegova majka kaže „nagazi li te, sine“, a na to se uključuje otac i reče „nije još pri što će“ – izjavila je Jelenić.
Ona je rekla da u odnosu prema mladencima polazi od sebe i da ne zaboravlja da je i sama, kada je potpisivala matičnu knjigu vjenčanih, bila uzbuđena i imala tremu.
– U ovom poslu vam je sve emotivno. Brak je prema mom mišljenju najozbiljnija odluka i moji mladenci pristupaju ozbiljno tom činu – kaže Jelenić.
Istakla je da u glavnom gradu ima do 20 vjenčanja sedmično, a održavaju se, kako je kazala, svakog dana po zahtjevu građana.
– U avgustu je najmanje vjenčanja zbog godišnjih odmora. Najviše ih je u maju, onda ide septembar, pa do kraja godine – kazala je Jelenić.
Što se tiče običaja, kako je pojasnila Jelenić, nijesu se mnogo mijenjali osim što se vjenčanja više ne održavaju u kućnom ambijentu.

Izvor: dan.co.me

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com