DANAS POČINJE VELIKI BOŽIĆNI POST: Ovo su VAŽNI OBIČAJI koje bi trebalo da ISPOŠTUJETE - Volim Podgoricu

DANAS POČINJE VELIKI BOŽIĆNI POST: Ovo su VAŽNI OBIČAJI koje bi trebalo da ISPOŠTUJETE

Vjernici  pravoslavne crkve 28. novembra počinju šestonedeljni Božićni post kojim se pripremaju za proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika – rođenje Isusa Hrista – Božića.

Božićni post ili Mala četrdesetnica traje od 28. novembra do pričešća vernika na božićnoj liturgiji, 7. januara i podrazumijeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali i loših djela i zlih misli.

Post za pravoslavne hrišćane je temelj naše vere, spasonosno sredstvo koje nam pomaže na putu ka spasenju.

Hrišćanski post je uveden po uzoru na Isusa Hrista, koji je 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi i, prema Starom zavjetu, dao zapovijest Jevrejima da poste, jer će i njegovi učenici postiti.

Prema riječima blaženopočivšeg srpskog patrijarha Pavla objavljenim u njegovoj knizi “Molitve i molbe”, post je i danas neophodan jer se ovim podvigom uz molitvu, pravoslavni hrišćani pripremaju za dolazak velikih praznika.

Tjelesni post je uzdržavanje od mrsne hrane ali, kako kaže patrijarh Pavle, postoji i duhovni post koji je razmatranje duhovnog stanja i način da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi ono što je dobro.

Poorati zemlju a ne posejati znači tjelesni post bez duhovnog. A ne poorati zemlju pa posijati sjeme to je samo post duhovni, nepriprmenjen tjelesno, objasnio je patrijarh u svojim duhovnim poukama.

Trajanje Božićnog posta objašnjava se takođe četrdesetodnevnim putovanjem trojice mudraca do Vitlejemske pećine, u kojoj je 25. decembra rođen Bogomladenac Isus.

Post je stoga zvijezda vodilja za sve one koji su hrišćanstvo odabrali za svoju veru, kao što je za mudrace koji su vjerovali u proročanstvo o rođenju Spasitelja jedina vodilja bila najsjajnija zvezda na nebu koja je išla od Zapada ka Istoku i koja ih je dovela u Vitlejem.

Kanonom pravoslavne crkve predviđena su četiri posta godišnje, a najduži je Veliki ili Časni post pred praznik Vaskrsenja Hristovog i traje sedam nedelja. Petrovski i Gospojinski post vernici poštuju pred Petrovdan i Veliku Gospojinu.

 

1 komentar

  1. My spouse and i felt joyful that John could round up his survey via the precious recommendations he got using your web site. It is now and again perplexing just to always be freely giving steps that many some other people might have been selling. And we all acknowledge we have got the website owner to give thanks to for that. The type of illustrations you have made, the easy site menu, the relationships you will help to instill – it is everything sensational, and it’s making our son in addition to us recognize that that topic is fun, and that’s extraordinarily pressing. Thank you for everything!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com