Dječak – junak bitke za Beograd je Dragoljub Jeličić (12) iz Nikšića - Volim Podgoricu

Dječak – junak bitke za Beograd je Dragoljub Jeličić (12) iz Nikšića

DRAGOLjUB Jeličić (12), sin izbjeglice sa Korduna, zapravo je dječak koga je francuski fotograf ovjekovečio u borbama za odbranu Beograda, a na slici se vidi kako puca iz puške. Dugo se mislilo da je to Momčilo Gavrić iz Loznice, takođe golobradi mališan, koji se obreo u redovima srpske vojske tokom Velikog rata. Ovu enigmu otklonio je upravo Dragoljubov unuk Đorđe Njunjić iz Nikšića, koji za “Novosti” kaže da u porodičnoj arhivi posjeduje dedine slike, a neke od njih, uz ovu već poznatu – kako puca iz rova, ustupio je “Novostima”.

– Uspio sam, uz dosta muke, da preko mojih prijatelja koji su u kontaktu sa Britanskim imperijalističkim muzejom, arhivima Francuske i Mađarske ispravim grešku i ispod dedine slike bude konačno stavljeno njegovo ime i prezime – sa radošću saopštava ponosni unuk. – Ta je slika dugo bila u postavci Vojnog muzeja u Beogradu i gotovo da nema posjetioca koji je nije vidio i upamtio. U novije vrijeme prisutna je na internetu i dostupna je cijelom svijetu.

 

Deda Dragoljub je poslednje godine života proveo u Nikšiću. O njemu koji je šest puta ranjavan, plijenio junaštvom, pisao je čuveni švajcarski ljekar i ovjekovečeni prijatelj Srba Arčibald Rajs, u knjizi “Šta sam video i doživio u velikim danima”. Ovog dječaka predstavio je kao junaka koji “puca iz puške i baca bombe”.

– Kada je ranjen u ruku, vadili su mu kuršum u niškoj bolnici. Nije hteo da ga uspavljuju za operaciju. Izdržao je bez ijedne riječi – napisao je Rajs.

Stotinu godina nakon krvavih događaja tokom Velikog rata, Đorđe Njunjić vjeruje da će dokazati da je njegov deda po majci Dragoljub Jeličić najmlađi srpski vojnik Prvog svjetskog rata!

– Imam knjige u kojima se moj deda pominje kao najmlađi borac – dodaje Đorđe, koji sa bratom Predragom pokušava da to i dokaže. – Međutim, ono što je nepobitno jeste da su on i Gavrić, kao dječaci koji život nisu ni omirisali, bili dio jedne hrabre, ponosne i mučeničke srpske vojske koja je preživela golgotu, i na kraju pobjedila.

Mali Dragoljub u predahu između dvije bitke

KOMIČAR

JUNAK iz Velikog rata i solunac Dragoljub Jeličić bio je glumac, sjajan komičar, član Udruženja dramskih umjetnika Beograda. Posle Drugog svjetskog rata vratio se toj ljubavi i posle Beograda, Jagodine, Skoplja, Tuzle, Rijeke, obreo se u Narodnom pozorištu u Nikšiću. Umro je u 63. godini, a iza njega su ostale tri kćerke koje žive u Nikšiću.

4 komentara

  1. Pofgoticki portal i pise o junaku iz beograda sprdatrli se vi ovo sa narodom i mozemoli se didtancirat od tog smrdljivog beograda bar jedan dan

  2. istinito i tužno, šta sve ovaj admin dozvoljava da se objavljuje u kom. kada je u pitanju SRBIJA i nje narod. imam kom. # da su austrougari vješali po hHERCEGOVINI SVE VIĐENIJE LJUDE. MEĐU NJIMA JE BILO I MUSLIMANA I PRAVOSLAVACA” DOBIJENA JE JAKA OPOMENA OD ADMINA. A SRBE PLJUJU LI PLJUJU. A KO SE KRIJE IZ KOM. ŠIPTARI, MUSLIMANI I DUKLJANIN PONEKI JER IH JE MALO

  3. I cherished as much as you will receive performed proper here. The caricature is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you would like be handing over the following. sick definitely come further formerly once more as precisely the similar nearly a lot frequently inside of case you defend this hike.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com