KOSOVSKA MITROVICA NA NOGAMA: Hiljade Srba na Trgu Kneza Lazara! ,,Braćo i sestre, odavde nema nazad!” (FOTO) - Volim Podgoricu

KOSOVSKA MITROVICA NA NOGAMA: Hiljade Srba na Trgu Kneza Lazara! ,,Braćo i sestre, odavde nema nazad!” (FOTO)

Sedmog dana od uvođenja takse od 100 odsto na srpsku robu održava se protest u Kosovskoj Mitrovici.

Početak skupa zakazan bio je tačno za podne, a već nešto posle 11 časova Srbi su počeli da se okupljaju na Trg u Kneza Lazara, piše Kurir sa lica mjesta.

 

FOTO: ZORAN ŠAPONJIĆ

 

Među okuljenima su bili i Nenad Rikalo, ministar poljoprivrede kosovske vladem i predstavnici Srpske liste, a Gorana Rakića, koji je na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine opštine Kosovske Mitrovice, podneo ostavku na mesto gradonačelnika, građani su dočekali aplauzom.j

 

FOTO: ZORAN ŠAPONJIĆ

 

Centralnim trgom vijore se srpske zastave, okupljeni nose transparente sa porukama “Imamo pravo na hljeb i ljekove”, “Hoćemo mir, a ne ratove”, “Ne izgladnjujete našu djecu”, “EU otvori oči”, “Stop nasilju Prištine”…

 

FOTO: ZORAN ŠAPONJIĆ

 

Srbi su prrethodno pozvani da ne nasjedaju na provokacije i da na skupu mirno pokažu svoje neslaganje sa mjerama Prištine.

U protestu učestvuju i studenti Prištinskog univerziteta koji je izmešten u Kosovsku Mitrovicu.

 

FOTO: ZORAN ŠAPONJIĆ

 

Kako javlja naš izveštač, na protestu su hiljade ljudi koji su zajedno krenuli ka sedištu Euleksa.

Goran Rakić je poručio da su današnji protesti mirni i da takvi treba i da ostanu.

 

FOTO: ZORAN ŠAPONJIĆ

 

“Hvala vam što ste se okupili u ovolikom broju da osudimo odluke koje su nedemokratske. Na odluke Prištine međunarodna zajednica i dalje ćuti, a mi smo danas podnijeli ostavke i od danas administracija lokalne samouprave po prištinskom sistemu više ne postoji. Ne postoji, ne zbog našeg hira, već zbog poteza kojim se onemogućava normalan život srpskom narodu. Zasedaće krizni štab i donositi odluke u skladu sa situacijom. Zalihe hrane ponestaju, a mi ćemo nastaviti mirno da se borimo za goli život. Braćo i sestre, odavde nema nazad”, rekao je Rakić, podsjetio na upad jedinica ROSU, ali i na pokušaj ubistva potpredsednika Srpske liste i pozvao sve na mirne proteste koji će se i sutra održati na istom mjestu.

 

 FOTO: ZORAN ŠAPONJIĆ

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović poručio je da neće podnositi ostavku, jer je zdravstveni centar u zdravstvenom sistemu države Republike Srbije.

 

FOTO: ZORAN ŠAPONJIĆ

 

“Braćo i sestre, a ima vas više od 10.000, svjedoci ste da je politika do 2012. godine bila loša, da se nije oglašavala nakon samoproglašenja nezavisnosti, koja je prebacila nadležnost Kosova u EU, politike koja je iscrtala granice nezavisnog Kosova. Vi ste simboli borbe za slobodu i opstanak u jedinoj državi Srbiji”, rekao je Ivanović.

 

(Kurir.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com