Rusija kreće u kopnenu invaziju, sva oružja su uperena u Ukrajinu! Cilj zauzimanje CIJELE ZEMLJE (VIDEO) - Volim Podgoricu

Rusija kreće u kopnenu invaziju, sva oružja su uperena u Ukrajinu! Cilj zauzimanje CIJELE ZEMLJE (VIDEO)

Ukrajina je u ponedeljak u djelove zemlje uvela vanredno stanje, a njen predsjednik Petar Porošenko je upozorio na “ekstremno ozbiljnu” pretnju od napada ruskih snaga.

Porošenko je u obraćanju naciji rekao da je taj potez bio neophodan, nakon što su ruski brodovi napali ukrajinska plovila nedaleko od obale Krima u nedelju.

“Rusija već petu godinu vodi hibridni rat protiv naše zemlje. Ali sa napadom na ukrajinske vojne brodove, ona je pokrenula novi nivo agresije”, rekao je Porošenko.

Kako je izjavio, on ima ima ozbiljne razloge da vjeruje da je Rusija spremna da, nakon pomorskog sukoba u Crnom moru, sprovede puni napad na tlu Ukrajine.

Porošenko je rekao da obavještajne službe imaju dokaze da se Rusija sprema za veliku invaziju.

“Ovde na nekoliko stranica imamo detaljni opis snaga neprijatelja lociranih na udaljenosti od bukvalno nekoliko desetina kilometara od naše granice.  Spremne su u svakom trenu za neposrednu invaziju na Ukrajinu – rekao je ukrajinski predsednik.

 

Parlament Ukrajine je predsjedniku odobrio uvođenje vanrednog stanja u djelovima zemlje koji su najranjiviji na eventualni napad i suspendovao izbore u narednih 30 dana. Međutim, neki kritičari su rekli da Porošenko možda koristi strah od novog rata kako bi na predstojećim izborima izašao kao pobjednik.

 

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je sinoć da će SAD raditi sa Evropom kako bi se odgovorilo na eskalirajuće tenzije.

Porošenko je sazvao hitan sastanak vlade nakon što je ruska vojska pucala na ukrajinske brodove i zarobila 24 mornara, a najmanje šestoro je povrijeđeno. Ukrajina tvrdi da je Rusija prva pucala i zaplijenila tri njena plovila.

Prema tvrdnjama Ruske Federalne službe bezbednoste  ruski brod “Izumrud“ ispalio hitac upozorenja prema ukrajinskim brodovima tek nakon što su oni ignorisali zahtjeve ruske strane da se zaustave i nastavili da izvode manevre.

Kako se navodi, paljba sa ruskog broda je izvedena sa razdaljine na kojoj se moglo vidjeti da je u pitanju hitac upozorenja.

FSB ističe i da su ukrajinsku provokaciju koordinisali pripadnici ukrajinske bezbjednosne službe, koji su se nalazili na ukrajinskim brodovima, a njihov ulazak u teritorijalne vode Ruske Federacije je rezultat direktne naredbe kijevskih vlasti.

Šef Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU) Vasil Gricak je potvrdio informaciju o prisustvu dvojice vojnih kontraobaveštajaca SBU na brodovima ukrajinske mornarice koji su zarobljeni.

“Oficiri ukrajinske obaveštajne službe izvodili su borbene zadatke kontraobaveštajne podrške odjeljenju ukrajinske mornarice, u skladu sa Članom 12 ukrajinskog zakona o Službi bezbjednosti Ukrajine”, navodi se Grisakovom saopštenju, koje prenosi Tass, a potvrđuju i ukrajinski izvori.

 

Ukrajina je juče uvela ratno stanje, navodeći kao razlog prijetnju od ruske kopnene invazije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com