MITROPOLIT PISAO POSLANICIMA: Evo šta im je poručio! - Volim Podgoricu

MITROPOLIT PISAO POSLANICIMA: Evo šta im je poručio!

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije uputio je pismo poslanicima u Skupštini Crne Gore u kome ih je pozvao da ne glasaju za prijedlog rezolucije o Podgoričkoj skupštini jer se time, kako tvrdi, unose nove podjele i nestabilnost u crnogorsko društvo, piiše Pobjeda.

Prijedlogom te rezolucije, o kojoj će parlament raspravljati u četvrtak, poslanici vladajuće većine tražili su da se odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine proglase politički štetnim i suprotnim interesima države Crne Gore. Oni su u obrazloženju svog prijedloga naveli da je konstituisanje Podgoričke skupštine bio instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, međutim, smatra da se “tom rezolucijom ne može postići, zadati cilj

“Ovakva rezolucija ne da ne može postići svoj zadati cilj, već će samo produbiti postojeće podjele i pojačati već ionako veliki potencijal nestabilnosti u crnogorskom društvu. Takođe, ne znamo kako ona može pomoći poboljšanju odnosa sa Srbijom budući da se pitanje Velike narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori gotovo i ne dotiče srbijansko-crnogorskih odnosa, već je uzrok tenzija unutar Crne Gore među ovdašnjim stanovništvom”, ocijenio je Amfilohije u pismu poslanicima u koje je Pobjeda imala uvid.

Amfilohije dodaje i da činjenica da će jedan dio poslanika u Skupštini izglasati rezoluciju, kojom će donijeti vrijednosni sud o događajima od prije sto godina, ne može doprinijeti bilo kakvom pomirenju ili konsenzusu.

“Iako nam je svima u Crnoj Gori jasno da o njima nemamo svi jednako mišljenje. Da ne govorimo o tome da se u nekim od partija koje su činile, a i danas čine vladajuću skupštinsku većinu na čelu sa predsjednikom države, do prije neku godinu mislilo dosta drugačije o ovom pitanju. Apelujemo na sve da ne koristimo ovako osjetljive teme za dnevno-političko obračunavanje sa našom braćom, rođacima, kumovima, susjedima”, navedeno je u pismu poslanicima.

Amfilohije je poručio i da se Srpska crkva ne slaže sa navodima predložene rezolucije, a posebno sa dijelom koji se tiče posljedica odluka Podgoričke skupštine po ustrojstvo pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

“Po ko zna koji put, pa evo i u ovoj rezoluciji, uzima se zdravo za gotovo to da je ujedinjenje izvršeno ukazom kralja Aleksandra”, objašnjava Amfilohije.

On se u pismu zapitao i otkud pravo jednoj sekularnoj Skupštini da poništi odluke crkve od prije sto godina.

Pobjeda

3 komentara

  1. Great work! This is the kind of information that should be shared across the web. Shame on search engines for not positioning this post higher! Come on over and consult with my site . Thank you =)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com