PODGORICA DOBIJA SPOMENIK TITU: Evo gdje će biti postavljen - Volim Podgoricu

PODGORICA DOBIJA SPOMENIK TITU: Evo gdje će biti postavljen

Na postamentu će biti ispisano „Josip Broz Tito 1892-1980. Zahvalni građani Titograda i Podgorice”

Spomenik Josipu Brozu Titu u Podgorici biće postavljen u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, odnosno u parku između hotela „Podgorica“ i mosta Blaža Jovanovića, a rok za to je do kraja iduće godine.

To se navodi u Odluci gradonačelnika Ivana Vukovića, koji je ranije kazao da je moguće da će spomenik biti postavljen do Dana oslobođenja Podgorice – 19. decembra ove godine.

Objašnjeno je da će na postamentu biti ispisano „Josip Broz Tito 1892-1980. Zahvalni građani Titograda i Podgorice”.

„Podiže se spomenik Josipu Brozu Titu, postavljanjem na prostoru parkovske površine, u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, na dijelu kat. parcele br. 1269 KO Podgorica I, u zahvatu DUP-a ‘Rekreativno kulturna zona na obali rijeke Morače – južni dio’, navodi se u Odluci, koja će se naći pred odbornicima Glavnog 6. decembra.

U blizini toga mjesta postavljen je spo­me­ni­k Va­su Bra­jo­vi­ću (Ma­vro­vu­ni­o­ti­su), uče­sni­ku grč­kog ustan­ka iz 1821. go­di­ne.

Bra­jo­vić je u Grč­koj po­zna­ti­ji kao Ma­vro­vu­ni­o­tis, ili Cr­no­go­rac, po­ri­je­klom je iz Bje­lo­pa­vli­ća, a grč­kim usta­ni­ci­ma u bor­bi pro­tiv Oto­man­ske im­pe­ri­je pri­dru­žio se 1821. go­di­ne, za­jed­no sa još 120 Cr­no­go­ra­ca.

Spomenik Titu, izrađen je u bronzi, a autor je Antun Augustinčić. Na spomeniku je, prije postavljanja, potrebno izvršiti odgovarajuće restauratorsko-konzervatorske radove, u skladu sa zahtjevima struke“, navodi se u dokumentaciji.

Ukoliko Odluku usvoje odbornici, stupiće na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore – Opštinski propisi.

Skupština Glavnog grada je na sjednici 30. oktobra je usvojila program podizanja spomen-obilježja Josipu Brozu Titu u Podgorici, glasovima 38 odbornika, odnosno predstavnika vladajuće koalicije, kao i dva opozicionog Građanskog pokreta URA.

Za podizanje spomenika bili su odbornici URA Luka Rakčević, Zoran Mikić, koji su glasanje za predlog Demokratske partije socijalista obrazložili time da je crnogorsko društvo uvijek baštinilo antifašističku ideologiju, pa tako treba da bude i danas.

Protiv inicijative bile su njihove stranačke koleginice Milena Vuković i Marija Radulović.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com