RATNO STANJE U UKRAJINI! POROŠENKO: Rusija jača vojsku na granici, prijeti TOTALNI RAT! - Volim Podgoricu

RATNO STANJE U UKRAJINI! POROŠENKO: Rusija jača vojsku na granici, prijeti TOTALNI RAT!

U 10 pograničnih oblasti u Ukrajini jutros je u 9 sati po lokalnom vremenu stupilo na snagu ratno stanje koje će trajati 30 dana, a ukrajinski predsjednik Petar Porošenko upozorava na mogućnost rata sa Rusijom. Predsjednik Ukrajine izjavio je da je Rusija drastično povećala vojno prisustvo na granici s Ukrajinom i naveo da njegovoj zemlji prijeti “totalni rat” s Moskvom.

Ratno stanje je na osnovu odluke parlamenta u Kijevu stupilo u 10 od 27 ukrajinskih regiona koji se smatraju najpodložnijim eventualnom ruskom napadu i trajaće do 27. decembra.

“Broj tenkova u bazama duž granice je utrostručen. Broj vojnih jedinica raspoređenih duž grnaice je drastično povećan”, rekao je sinoć Porošenko na televiziji, ne precizirajući pritom u kom periodu je do toga došlo. On je takođe, pozivajući se na obavještajne podatke, naveo da je povećan broj ruskih ratnih brodova u Azovskom moru kao i da je ruska vojska pojačala prisustvo na Krimu.

Prema njegovim riječima, od 2014. se na Krimu “utrostručio broj vojnika, upetostručio broj oklopnih vozila i skoro udesetostručila količina artiljerije”.

“Ne želim da neko pomisli da su ovo dječije igre. Ukrajina se suočava s prijetnjom totalnog rata protiv Rusije”, naveo je on. Porošenko je izjavio i da je u nedjelju, posle zaplijene tri ukrajinska broda, pokušao da pozove ruskog predsjednika Vladimira Putina ali da nije bilo odgovora.

“Iste noći sam zahtijevao razgovor s ruskim predsjednikom Putinom. Nisam dobio odgovor. Zato sam morao da od (nemačke kancelarke) Angele Merkel zatražim da razgovara s Putinom o incidentu”, naveo je ukrajinski predsjednik.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da “nije bilo telefonskog kontakta dva predsednika”.

Zbog incidenta na moru i zaplene tri broda s 24 člana posade Ukrajina i Rusija se nalaze u najžešćem sukobu tokom više godina, a Ukrajina je proglasila jednomjesečno ratno stanje u pograničnim oblastima.

 

Beta-AFP/ Tanjug

1 komentar

  1. Comfortabl y, the post is really the freshest on that laudable topic. I match in with your conclusions and also will thirstily look forward to your next updates. Simply just saying thanks will not just be sufficient, for the fantasti c clarity in your writing. I will certainly best away grab your rss feed to stay abreast of any kind of updates. Great work and much success in your business dealings!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com