Ulaganja u zdravstveni sistem ne vide samo zlonamjerni - Volim Podgoricu

Ulaganja u zdravstveni sistem ne vide samo zlonamjerni

Oko 17 miliona eura uloženih u opremu, kadrove i adaptaciju ustanova u zdravstvenom sistemu Crne Gore tokom 2017/18 godine ne vide ili neće da vide samo oni koji se „po zadatku“ bave pisanjem zlonamjernih Saopštenja, a cilj je vjerovatno poznat samo njima, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Zbog javnosti i crnogorskih građana, korisnika zdravstvenog sistema, dužni smo da saopštimo da se na Klinici za onkologiju KCCG-a mjesečno liječi oko dvije do tri hiljade pacijenata, te da taj broj na nedjeljnom nivou iznosi 500. I pored velikog obima posla, liste čekanja su veoma rijetke, zbog velikog zalaganja i napora zaposlenih, koji rade u dopunskom radu i vikendom, kako bi izašli u susret pacijentima, kazali su MZ.

Takođe, od novca opredijeljenog za savremenu medicinsku opremu, nabavljen je i novi linearni akcelerator- aparat koji se koristi u zračnoj terapiji pacijenata koji imaju neki oblik maligniteta, a za potrebe KCCG, tj. Klinike za onkologiju i radioterapiju. Novi savremeni aparat, vrijedan preko dva i po miliona eura sa pratećom opremom biće instaliran za dvije nedjelje, a osim 3D zračenja, u narednom periodu crnogorski osiguranici će se liječiti i svim najnaprednijim tehnikama IMRT IGRDT radiohirurgije, te će se na taj način i smanjiti upućivanje van Crne Gore.

Da  nam je briga o zdravlju građana imperativ i prioritet potvrdii smo i kroz uvođenje nove Liste ljekova na kojoj se nalaze svi savremeni medikamenti za liječenje onkoloških pacijenata, po čemu ne zaostajemo za mnogo razvijenijim i bogatijim sistemima.

Da  naši napori u obezbjeđenju kvalitetne i dostupne zdravstvene zaštite daju rezultate, pokazuju i poslednja Istraživanja o povjerenju, prema kojima zdravstveni sistem zauzima visoko mjesto i prema kojima je to povjerenje u stalnom porastu.

Za razliku od institucija, kojima građani vjeruju, politikašima, oslobođenim svake odgovornosti, ti isti građani su pokazali gdje im je mjesto- na marginama margina, daleko od stvarne brige i empatije prema onima kojima je to zaista potrebno, zaključeno je iz Ministarstva zdravlja.

501 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com