Vlada dala Porto Montenegru brodogradilište - Volim Podgoricu

Vlada dala Porto Montenegru brodogradilište

Vlada je juče odlučila da dodijeli koncesiju na 30 godina za korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj kompaniji konzorcijumu Porto Montenegro i holandskoj brodograđevinskoj korporaciji Damen, koji će na toj lokaciji graditi remontni centar za mega i superjahte.

Ponuda konzorcijuma je bila jedina nakon što su Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Lučka uprava raspisali krajem 2015. godine tender za dodjelu te koncesije.

U cilju izgradnje remontnog centra Vlada je sredinom 2015. uvela stečaj u kompaniju Jadransko brodogradilište na predlog Poreske uprave zbog duga od šest miliona eura. Porto i Damen su na ljeto prošle godine kupili dio infrastrukture bivšeg brodogradilišta za 2,65 miliona eura.

Iz Vlade su juče kazali da se radi o novoj vrijednosti za nautički turizam i da je riječ o investiciji od 20 miliona eura u tri godine.

Vlada je na sebe preuzela obavezu da prostor nekadašnjeg brodogradilišta očisti od grita kako bi Porto Montegro na toj lokaciji počeo da gradi remontni centar za mega i superjahte.

Vlada je u oktobru 2014. potpisala ugovor sa Svjetskom bankom za kreditiranje projekta „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje” za četiri crne tačke u Crnoj Gori, od kojih je najznačajnija brodogradilište Bijela.

Nakon komplikovanih i dugotrajnih istraživanja i pripremnih radnji u septembru prošle godine raspisan je tender za izbor izvođača sanacionih radova koji podrazumijevaju uklanjanje oko 150 hiljada tona grita i zagađenog zemjišta. Posao je dodijeljen francuskoj kompaniji Vargo koja ima rok od 21 mjesec da završi posao.

Vlada je dala saglasnost da se 49 odsto vlasničkog udjela u kompaniji “Krnovo Green Energy” (koja gradi vjetroelektrane na Krnovu) prebaci sa firme „Krnovo HoldCo“, na kompaniju “Masdar Energy” B.V. iz Holandije.

Utvrđena lista razvojnih projekta za narednu godinu
Na sjednici je utvrđena lista razvojnih projekata za 2019. godinu koja sadrži projekte iz oblasti turizma, saobraćaja, poljoprivrede, ekonomije i životne sredine

Na listi se nalaze projekti Porto Novi, Porto Montenegro, Luštica, hotel Kraljičina plaža, autoput Bar – Boljare. Tu su i dugoročan zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, program razvoja poljoprivrede i ruralnih područja u okviru IPARD II, unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama, vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Crnogorskom primorju, uspostavljanje novih centara izvrsnosti, izgradnja zatvora u sjevernoj regiji Crne Gore, izgradnja zgrade državnog tužilaštva i Ministarstva pravde u Podgorici.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com