U 12H ŽRIJEB: Crna Gora danas dobija protivnike u kvalifikacijama za Euro! - Volim Podgoricu

U 12H ŽRIJEB: Crna Gora danas dobija protivnike u kvalifikacijama za Euro!

Fudbalska reprezentacija Crne Gore danas će u Dablinu (12 sati) saznati imena rivala u svom trećem ciklusu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

U prvom, za EP 2012, dogurala je do baraža, u drugom, za 2016, završila je četvrta u grupi, daleko od šansi da se bori za visok plasman. Da li će sa Ljubišom Tumbakovićem biti treća sreća?

Crnu Goru, međutim, čekaju možda i najteže kvalifikacije do sada, jer je Uefa promjenom sistema odlučila da umjesto baraža (u prošlom ciklusu igrale su ga trećeplasirane selekcije u grupama) uvede plej-of, u kojem se pravo igranja stiče preko Lige nacija. Osvajanjem trećeg mjesta, iza Srbije i Rumunije, naša selekcija je najvjerovatnije propustila tu “bonus” šansu.
Samo dvije prvoplasirane reprezentacije iz deset grupa direktno će se plasirati na Euro 2020, pa će Crna Gora, koja čeka protivnike iz četvrtog šešira, morati u kvalifikacijama da preskoči barem dvije bolje rangirane selekcije.

Kolike su šanse da se napravi čudo zavisiće dijelom od današnjeg žrijeba, dijelom i od toga u kakvom će stanju biti reprezentacija Crne Gore od marta do novembra naredne godine, u kakvoj će formi i zdravstvenom stanju biti najbolji fudbaleri…

– Težak je put do Evropskog prvenstva, zato se nadamo da ćemo imati malo sreće na žrijebu – poručio je Tumbaković, koji nema specijalnih želja:

– Nema potrebe da se bavimo kalkulacijama prije izvlačenja, nikada nisam dobio nekoga koga sam priželjkivao, zato je bolje da se ne izjašnjavam.

Izvjesno je da Crna Gora neće moći da se sastane sa ostalim ekipama iz četvrtog šešira – Mađarskom, Rumunijom, Grčkom, Albanijom, Kiprom, Estonijom, Slovenijom, Litvanijom i Gruzijom.

Iz prvog šešira “sokole” čeka pakleno težak protivnik, osim možda u slučaju da rival bude Poljska, sa kojom je Crna Gora mogla da se nosi, makar u prošlosti. Naša reprezentacije je, takođe, jednom bila bolja od Švajcarske, a iz četiri meča sa Engleskom izvukla je tri remija. Dva puta je poražena od Italije, sa Belgijom je igrala 2:2 u prijateljskom meču, dok se sa Francuskom, Španijom, Portugalom, Holandijom i Hrvatskom još nije sastajala.

Žrijeb u Konvencijskom centru u Dablinu posebno interesantnim čini to što su petostruki svjetski šampioni, Njemci, u drugom šeširu. Svaka selekcija iz nižih šešira, uključujući i Crnu Goru, koja izvuče Njemačku, imaće minimalne šanse da se kvalifikuje na EP.

Iz drugog šešira, Crna Gora je pobjeđivala, ali i gubila od Velsa, Ukrajine i Danske, od Islanda je jednom bila bolja u prijateljskom meču, sa BiH je nedavno remizirala, prije šest godina je pobijedila Island (prijateljska), dva puta je u baražu izgubila od Češke, dva puta u kvalifikacijama od Austrije, dok je Šveđanima u dva meča uzela bod. Od Rusije je izgubila u Moskvi, a meč pod Goricom nije odigran do kraja. Njemačka je, dakle, jedina selekcija iz 2. šešira sa kojom se Crna Gora još nije nadmetala.

Veoma važno biće ime protivnika iz treće kategorije, gdje se Crna Gora još nije sastajala sa Škotskom, Finskom i Izraelom. Od Slovačke i Turske gubila je u prijateljskim mečevima, sa Norveškom ima po jednu pobjedu i poraz, dok je pod Goricom savladala Sjevernu Irsku, takođe u prijateljskoj utakmici. Republika Irska je poznanik iz prvog ciklusa kvalifikacija (dva remija), dok je protiv Bugarske naša selekcija igrala četiri takmičarska meča – ima dva remija, pobjedu i poraz. Od Srbije je, na kraju, nedavno poražena dva puta u Ligi nacija.

Makedonci, koji su prije tri godine dobili “sokole” 4:1, prijete iz petog šešira, dok sa ostalima Crna Gora ima dobar bilans (polovičan samo sa Jermenijom) – Bjelorusijom, Luksemburgom, Azerbejdžanom, Kazahstanom i Moldavijom. Nismo još igrali sa Kosovom, Gibraltarom i Farskim Ostrvima.

Pravila žrijeba kvalifikacija za EP

– Učesnici kvalifikacija biće podijeljeni u 10 grupa. U grupama A, B, C, D i E takmičiće se po pet reprezentacija, dok će u grupama F, G, H, I i J nastupati po šest nacionalnih timova.

– Direktan plasman na završni turnir, koji će se igrati u 12 gradova širom Evrope, obezbijediće po dvije najbolje plasirane ekipe iz svih grupa.

– Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo igraće se u martu, junu, septembru, oktobru i novembru 2019. godine.

– Četiri reprezentacije, koje su u prvom izdanju Lige nacije bile najbolje u svojim grupama Lige A (Portugal, Engleska, Holandija, Švajcarska) na žrijebu će automatski biti smještene u grupe A do E, kako bi zbog manjeg broja utakmica imale slobodne termine za odigravanje fajnl-fora Lige nacija u junu.

– Sa ciljem da što većem broju domaćina EP 2020. omogući nastup na završnom turniru, u istoj grupi u kvalifikacijama neće moći da igraju više od dvije reprezentacije koje će organizovati šampionat Starog kontinenta.

– Uefa je zbog otvorenih političkih pitanja između pojedinih zemalja uvela određene restrikcije, pa tako u istoj grupi neće moći da se nađu Španija i Gibraltar, Srbija i Kosovo, Bosna i Hercegovina i Kosovo.

– Euro 2020. igraće se u 12 evropskih gradova. Domaćini su Baku, Kopenhagen, London, Minhen, Budimpešta, Rim, Amsterdam, Dablin, Bukurešt, Sankt Peterburg, Glazgov i Bilbao.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com