LUKSUZ ZA OKORELE KRIMINALCE U BOSNI: Ćelije bez rešetaka, internet, TV… - Volim Podgoricu

LUKSUZ ZA OKORELE KRIMINALCE U BOSNI: Ćelije bez rešetaka, internet, TV…

Na ćelijama neće biti rešetaka, biće veličine 12 metara kvadratnih. Svaka ćelija imaće svoj sanitarni čvor i toplu vodu, pristup internetu i TV

Početkom 2019. godine svoja vrata za najokorelije kriminalce u Bosni i Hercegovini trebalo bi da otvori najveći, najopremljeniji i najsigurniji državni zatvor, koji se, prema do sada objavljenim specifikacijama, može nazvati bosanskim Alkatrazom.

Ministar pravde BiH, Josip Grubeša, ranije je kazao da su svi uslovi stvoreni da se izabere v.d. upravnika prije raspisivanja konkursa za izbor rukovodstva. Poslije toga, upravnik bi trebalo da Vijeću ministara pošalje pravilnik o sistematizaciji.

“Moramo da vodimo računa da zaposleni bolje upoznaju zatvor od onih koji budu u njemu po kazni. Zatvor će se otvarati blok po blok. Moramo provjeriti da li sve funkcioniše, jer se ovdje radi o ljudima koji su počinili najteža djela, sa dugotrajnim kaznama”, naveo je Grubeša.

Zatvorski kompleks od 180.000 metara kvadratnih nalazi se u naselju Vojkovići u Istočnom Sarajevu. Zgrada zatvora prostire se na 24.000 metara kvadratnih.

Sam kompleks čini deset objekata, u tri će biti smješteni zatvorenici, dok su ostali pomoćni u kojima će biti bolnica, kuhinja, sportska dvorana, radionica, mrtvačnica, prostor za vjerske potrebe.

Trenutno je situacija takva da će u njega odmah preći 482 zatvorenika, koji su smješteni u neki od entitetskih zatvora, za šta država plaća naknadu. Maksimalan broj zatvorenika je od 500 do 600, a nadgledaće ih skoro 300 zaposlenih.

Zatvor je građen po evropskim standardima. Na ćelijama neće biti rešetaka, biće veličine 12 metara kvadratnih. Svaka ćelija imaće svoj sanitarni čvor i toplu vodu, pristup internetu i TV.

Vrijednost radova procjenjuje se na oko 40 miliona konvertibilnih maraka.

 

avaz.ba

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com