REAKCIJE IZ SRBIJE: Laž Hožaja o paktu Albanaca i Crnogoraca protiv Srbije izazvala buru! - Volim Podgoricu

REAKCIJE IZ SRBIJE: Laž Hožaja o paktu Albanaca i Crnogoraca protiv Srbije izazvala buru!

Iza ideje Envera Hodžaja, potpredsjednika kosovske vlade, da osnuje antisrpski blok stoje centri moći na Zapadu, tvrde sagovornici Kurira.

Pojedini centri moći na Zapadu evidentno stoje iza plana Prištine da oformi antisrpsku koaliciju, čiji je cilj da se Beogradu nasilno, uz pretnje i pritiske, otme pravo da brani teritorijalni integritet i suverenitet na Kosovu, ocjenjuju sagovornici Kurira.

STIGAO DEMANT IZ CRNE GORE! Hodžaj lagao da je bilo priča o paktu protiv Srbije!

Prištinske vlasti, u nemogućnosti da ostvare cilj u vezi s nezavisnošću Kosova, preduzimaju sulude mjere – posle uvođenja taksi od 100 odsto, upada ROSU na sjever Kosovske Mitrovice i hapšenja Srba, zalažu se za formiranje neprijateljske antisprske koalicije na Balkanu. Enver Hodžaj, potpredsednik tzv. kosovske vlade i blizak saradnik Ramuša Haradinaja, priznao je da se s čelnicima Hrvatske, Makedonije i Crne Gore dogovarao o osnivanju pakta protiv Srbije. On je to opravdao time što Srbija “nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova” i želi da destabilizuje cio region.

 

Saveznici

Ministar odbrane Aleksandar Vulin očekuje da se vlade koje je Hodžaj označio kao “saveznike u borbi protiv Srbije” oglase i kažu da li je Hodžajev stav i njihov i da objasne svojim građanima, kako je kazao, zbog koga će ih gurnuti u sukobe i krv.

 

FOTO: FILIP PLAVČIĆ

– Hodžajeva izjava je nastavak izjave Grabar Kitarović da su Hrvati i Albanci braća po oružju, severnomakedonskog ispunjavanja svakog albanskog ultimatuma i politike Crne Gore da su Srbi okupatori, a Kosovo država – rekao je Vulin i dodao:

– Srbija može i umije da se odbrani.

 

Centri moći

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da formiranje regionalnog bloka protiv Srbije nadilazi mogućnosti Prištine, Podgorice ili Zagreba, zbog čega centri moći na Zapadu pokušavaju da naprave obruč oko Srbije, u kom bi bile države koje imaju interes za sukob sa Srbijom.

 

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

– Savez Hrvatske, Crne Gore, Makedonije uz Kosovo već postoji. Svjedoci smo da kad god se desi neka sporna situacija, recimo sa Zagrebom, svi u regionu podržavaju Hrvatsku. Ista matrica se primjenjuje i kada imamo problem s Podgoricom. Priština sada samo pokušava da dramatizuje situaciju i izdejstvuje dodatne ustupke od Beograda. Svi oni zajedno slabiji su od Srbije. Nisu nas do sada slomili, neće nas slomiti ni sada – kaže Anđelković i dodaje da se radi o koaliciji koja može, umesto stabilnosti, izazvati samo probleme i turbulencije u regionu.

 

Radikalizuju odnose

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da se radi o direktnoj prijetnji Srbiji i neprihvatljivoj namjeri da se destabilizuju prilike na Balkanu.

 

FOTO: BETA

– U nemogućnosti da realizuje svoje ciljeve u vezi s nezavisnošću Kosova i zbog nedavnih poraza na međunarodnom planu, ekipa iz Prištine pokušava da radikalizuje ionako napete odnose u regionu. Takav pristup je neprihvatljiv. Bitno je kako će Podgorica, Zagreb, Skoplje reagovati na taj poziv, kako bi Beograd u budućnosti mogao da odreaguje na adekvatan diplomatski način. Teško je oteti se utisku da Zapad, makar na indirektan način, podržava takav pristup Prištine, čiji je cilj da se Beogradu nasilno, uz prijetnje i pritiske, otme pravo da brani teritorijalni integritet i suverenitet.

 

 

 

Osuda
Odgovornost i razvoj

Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je da je izjava Hodžaja neprijateljski akt protiv Srbije i poziv na dodatnu nestabilnost u regionu. Poručio je da će Srbija nastaviti da se ponaša odgovorno, jača i razvija se, štiti svoj narod i da neće dozvoliti novi pogrom ili novu “Oluju”, niti da je iko gazi.

Potez Prištine osudio je i šef diplomatije Ivica Dačić, koji sumnja da će se ta ideja realizovati.

REAGOVANJA

 

Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade
EU da reaguje

 

– Sada je krajnji trenutak da EU i drugi međunarodni faktori odreaguju i stvari vrate za pregovarački sto. Srbija je sve vreme, od početka razgovora vezanih za Kosovo, zaista vodila jednu mirnu i staloženu politiku bez obzira na sve provokacije. To nije dobro za region, ne samo za Srbiju. Trgovinski ratovi i svaka vrsta sukoba ne donose bolji životni standard nijednom građaninu regiona.

 

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH
Antisrpski front postoji odavno

– Taj antisrpski front postoji odavno. Njega su u različitim istorijskim okolnostima upravo činili oni koji su u okruženju Srba i srpskog naroda. Pritisak na Srbiju je kontinuiran. Od Prištine su zahtevane gotovo trivijalne stvari, one su postale osnova delovanja međunarodnog faktora, koji se pokazao kao neobjektivan prema Srbiji.

 

Denis Kuljiš, hrvatski novinar i pisac
Hodžaja proglasiti nepoželjnim

 

– Hodžajeva izjava o nekakvom savezu je apsurdna, glupa, amaterska, neozbiljna i deplasirana, ali bi Hrvatska dobro učinila da objavi demarš i njega proglasi nepoželjnim diplomatskim agentom. Hrvatska ne vodi samostalnu politiku na Balkanu, ili na međunarodnoj sceni, jer je članica EU, i toga se vlada skrupulozno drži.

 

Žarko Puhovski, hrvatski analitičar
Rata neće biti

– Rata na Balkanu neće biti jer za to nema ni unutrašnje podrške, a kamoli spolja. Hodžajeva izjava nije baš prijateljska, ali nema nikakvu šansu da bude realizovana. Pravo pitanje je – može li se u ovom trenutku govoriti o “agresivnoj politici Srbije”? Meni se čini da je pozicija Srbije već godinama sasvim defanzivna, u suštini, a tek tu i tamo ofanzivna u retorici.

 

Milovan Drecun, predsjednik skupštinskog odbora za KiM
Nanošenje štete

– Priština nakon niza neuspjeha na međunarodnom planu nastoji da stvori antisrpski pakt sa državama iz regiona čiji cilj nije stvaranje dobrosusedskih odnosa sa Srbijom, već nanošenje štete. Ne mogu da računaju da će pridobiti BiH zbog RS. Mađarska ima stabilne i dobre odnose sa Srbijom, Rumunija nije priznala Kosovo kao državu, Bugarska, iako je priznala, ima veoma opreznu politiku i jače odnose sa Srbijom, a Grčka ne može to da radi.

 

 

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH
Proizvodnja nereda

– Nova strategija Prištine je da ide na potpunu radikalizaciju u regionu i da u tom političko-bezbjednosnom metežu onda pokuša da ostvari svoje ciljeve. Dok se svi u regionu bave saradnjom i izgradnjom međusobnog povjerenja, Priština uvodi ludačke carine od sto odsto, pravi neprijateljske paktove i proizvodi nered u regionu.

Kurir

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com