Završen Festival glumca: Najbolji Dubravka Drakić i Amar Bukvić - Volim Podgoricu

Završen Festival glumca: Najbolji Dubravka Drakić i Amar Bukvić 

Uručivanjem nagrada i predstavom “Crna kutija” sinoć je spuštena zavjesa na jubilarno, 15. izdanje „Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2018“.

Grand prix za najbolju mušku ulogu dodijeljen je Amaru Bukviću za lik Blaža u predstavi „Kako misliš mene nema“, Teatra Exit iz Zagreba, dok je za žensku nagrađena Dubravka Drakić za ulogu Penelope u komadu „Penelopijada“ Centra za kulturu Tivat.

Bukvić je priznao je da je presrećan zbog nagrade, kao i da ga je iznenadila. Uputio je i pohvale za svaki segment festivala.

“Festival je zaista na jednom velikom nivou. Ja sam bio na velikom broju festivala, ali ovaj je u samom vrhu, od razgovora nakon predstave – okruglog stola, cijele organizacije, gostoprimstva, do predstave koju sam večeras gledao i koja je sjajna. Jako mi je drago da sam bio dio festivala”, zadovoljno je istakao on.

Iako godinama igraju predstavu “Penelopijada”, Drakić je kazala da su ove godine prvi put pozvani na festival koji je, kako smatra, neodvojiv od Nikšića.

“Mislim da je Nikšić stekao i formalne uslove za rad, imajući jednu ovakvu izvanrednu zgradu, a sa druge strane imajući izvanredan potencijal u glumačkim kapacitetima koji su ne samo kod nas završili na Fakultetu dramskih umjetnosti. Generacije i generacije umjetnika iz Nikšića su školovani u regionu i u samom vrhu regionalnih umjetnika i na filmu i na televiziji i u pozorištu, tako da mislim ako neki grad ima kapacitet, onda je to Nikšić. Ako negdje pripada kontinuirani i visoko kvalitetni rad, to je Nikšić”, jasna je Drakić dodajući da se nada da će Nikšićko pozorište postati regionalno kao i njegov festival.

Gran prix za najbolji partnerski odnos na sceni dobio je glumački dvojac iz Zagreba Filip Jurčić i Amar Bukvić igrajući u predstavi „Kako misliš mene nema“.

Gran prixom za najbolju epizodnu žensku ulogu nagrađena je Angela Naumoski koja igra gospođicu u predstavi „Ljubavne poze istorije“ Teatra „Vojdan Černodrinski“ iz Prilepa, a za najbolju epizodnu mušku ulogu nagrađen je Zoran Ivanoski za ulogu majstora u istom komadu.

Ansamblu te predstave pripao je Grand prix za kolektivnu igru.Odluke o najboljima jednoglasno je donio žiri: reditelj Blagota Eraković – predsjednik i članovi – glumci Ana Vujošević i Nikola Vasiljević.

Eraković je ovom prilikom istakao da je bogatstvo glumačkog izraza učinilo da žiri bude kako oduševljen ovogodišnjim Festivalom, tako i u velikim dilemama jer su nijanse odlučivale o dobitnicima ovogodišnjih nagrada.

“Žiri Festivala je imao čast da u konkurenciji za nagrade vidi šest izuzetnih predstava u kojima su se istakli različiti glumački stilovi i artistička rješenja. Žiri ističe i izuzetan i rafiniran odnos nikšićke publike koji je ne samo posjetom, nego i izuzetno kvalitetnim osjećajem za pozorišni čin znao da nagradi kako i pojedine scene u predstavama, tako i na kraju svaku predstavu pojedinačno”, istakao je on.

Festival je zatvorenim proglasila potpredsjednica opštine Sonja Nikčević.

“Šest večeri zaredom publika je pratila kreacije glumaca u žanrovski raznolikom mozaiku pozorišnih predstava. Ipak, zajednička nit bio je glumac i njegova kreacija. Zahvalnost publici uz obećanje da već sjutra kreću planovi za sljedeći 16. Festival”, poručila je ona.

Od 26. novembra do 2. decembra u Nikšićkom pozorištu izvedeno je šest predstava u zvaničnom, takmičarskom dijelu programa iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Početak Festivala obilježila je predstava „Kako misliš mene nema” zagrebačkog Teatra Exit, zatim je drugu noć uslijedila “Penelopijada” Centra za kulturu Tivat, a treću noć „Narodni poslanik”, Narodnog pozorišta iz Užica.

„Ljubavne poze istorije” Teatra “Vojdan Černodrinski“ iz Prilepa bile su na repertoaru četvrte večeri. Noć kasnije obilježio je komad „Kralj Lear“ sarajevskog Narodnog pozorišta, a takmičarski program zatvorile su „Konstelacije” beogradskog Ateljea 212.

U čast nagrađenih sinoć je na zatvaranju izvedena predstava „Crna kutija“ Nikšićkog pozorišta, po tekstu Ane Đorđević i režiji Gorana Bulajića.

oNOGOST.ME

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com