Darmanović: Sa 400.000 dolara pomažemo zdravstveni sistem Avganistana - Volim Podgoricu

Darmanović: Sa 400.000 dolara pomažemo zdravstveni sistem Avganistana

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da se 400.000 dolara, koje daje u Povjerilački fond, uglavnom koristi za unaprjeđenje zdravstvenog sistema za avganistanske snage bezbjednosti.

“Radi se o novcu koji se izdvaja za Povjerilački fond NATO za pomoć i održavanje nacionalnih odbrambenih snaga Avganistana i taj se novac raspoređuje od strane NATO Povjeričkog fonda. Ali prema našim saznanjima, novac koji Crna Gora izdvaja uglavnom se koristi za unapređenje i izgradnju zdravstvenog sistema nacionalnih odbrambenih snaga i nabavku medicinske opreme, ljekova i materijala koji je potreban za te svrhe,” kazao je Darmanović novinarima poslije prvog dana sastanka ministara vanjskih poslova 29 zemalaj članica koji se održava u Briselu.

Ministar bi sa svojim kolegama večeras trebalo da se sastane sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, gdje će razgovarati o zapadnom Balkanu.

“Prije svega daćemo podršku Bosni za otvaranje Nacionalnog plana, barem vjerujem. Ne vjerujem da to može doći u pitanje, jer smatramo da Bosni, pogotovo ako ispunjava obaveze tim povodom treba pomoćiu njenim aspiracijama ka evroatlanstkoj budućnosti,” kazao je on, dodavši da će se razmatrati i druga pitanja koja se tiču regiona.

Glavne teme na današnjem sastanku bile su izazovi koje predstavlja sadašnja kriza između Ukrajine i Rusije i Azovskom moru ali i pitanje poštovanja sporazuma o raketama srednjeg dometa iz kojeg SAD imaju namjeru da se povuku.

“Jasno je zakjučeno da se radi o vrlo opasnom incidentu u kojem je Rusija upotrijebila sopstvene pomorske snage da bi zatvorila ovaj Kečki prolaz i koji je rezultirao oduzimanjem brodova i privođenjem ukrajinskih moranara. NATO je ukazao da jedna takva situacija nije prihvatljiva. Pozvali smo da se ta situacija što prije okonča na miran način – da dođe i do oslobođenja brodova i mornara od strane Rusije, kako bi se na normalan način nastavio mirovni proces. Osudili smo ovakvo ponašanje,” kazao je on.

Dodao je da je na sastanku zaključeno da Rusija već duže vrijeme krši sporazum o raketama srednjeg dometa.

“Da se jedna strana pridržava tzv. vladavine prava u međunarodnim odnosima a druga ne. Takva situacija više niej prihvatljiva. Podržali smo američki predlog da se suspenduje ugovor na 60 dana i da prilika Rusiji da se vrati u normalni režim toga ugovora.A ukoliko se to ne desi da smo svi spremni na to da taj ugovor više ne važi i da će NATO preduzeti sopstvene mjere za zaštitu i Alijanse i strateškog kvaliteta u Evropi,” kazao je ministar novinarima u Briselu.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com