,,Lavice” noćas napadaju Francusku - Volim Podgoricu

,,Lavice” noćas napadaju Francusku

Olimpijski šampion se nekako izvukao iz kandži „lavica”, sada je na redu bitka sa svjetskim prvakom. I prava na grešku nema – ako žele da nastave da sanjaju medalju, rukometašice Crne Gore moraju da zaborave dramatičan poraz od Rusije (24:23) i večeras (21 čas) pobijede Francusku u Nansiju, kako bi ostale u igri za polufinale 13. Evropskog prvenstva.

Pitanje je, međutim, da li je tim Pera Johansona ispustio šansu protiv „zbornaje”, jer mora da se vadi u duelu sa domaćinom, koji ne smije da dozvoli da bez bodova ode u glavnu fazu. Vjerovatno će zbog toga biti i raznoraznih pritisaka, s obzirom na to da bi prvenstvo izgubilo na atraktivnosti, navijači bi ostali bez motiva ako bi „izazivačice” ostale bez šansi za polufinale…

– Odigrate utakmicu kao što smo je mi igrale, pogotovo odbranu od prve sekunde, a dobije vas ekipa koja je tek treći put povela. Žao mi je, teško nam je. Emotivna smo ekipa, koja živi za svaku odbranu, svaki napad i sve emotivno doživljavamo, ali moramo da budemo ponosne na mnogo stvari koje smo uradile tokom teške, iscrpljujuće utakmice – naglasila je Jovanka Radičević.

Kapitenka Crna Gore poručuje da nema vremena za tugovanje, već mora da se misli na večerašnji duel.

– Moramo da se oporavimo, jer nas čeka novi rival. Neophodno je da ponovimo odbranu kao protiv Rusije, a sigurno je da imamo šansu u duelu sa Francuskom.

Krilo ĆSM Bukurešta smatra da će duel sa Francuskom biti teži od onog sa Rusijom.

– Slične su ekipe, igraju jedan na jedan puno, mnogo trče… Francuskinje su fizički jače od Ruskinja, tako da će odbrana biti zahtjevnija nego protiv Rusije. Igrale smo sa njima više puta i znamo od koga šta možemo da očekujemo. Moramo da igramo dobru i agresivnu odbranu, ali i da imamo funkcionalan, tečan i strpljiv napad, da raširimo rivala. Davale smo golove protiv Rusije, ali nam je falilo širine i pameti sa igračicom više. To moramo da poboljšamo.

Crna Gora je od posljednjih šest napada protiv Rusije iskoristila samo jedan, iako je tri puta imala prednost igračice više. Možda je na to uticao i umor, jer je Johanson jako malo rotirao. Majda Mehmedović je odigrala svih 60 minuta, Radičevićeva skoro 58, Đurđina Jauković 52, Katarina Bulatović 49…

– Ne mogu da kažem da je umor, više je to prevelika želja da se postigne gol. Milena, Kaća i svaki naš bek je želio najbolje u tom trenutku, ali moramo da budemo malo strpljivije, ne moramo da idemo odmah na prvu šansu. Stvaramo prilike kad imamo igračicu više, jednostavno se to sada tako desilo. Ne tražim alibi, izgubile smo, ali ima puno stvari koje su bile dobre. Žao mi je što nismo osvojile bar bod, jer smo ga zaslužile.

Radičevićeva je i samokritična i priznaje da joj je meč sa Rusijom jedan pd slabijih u dresu sa državnim grbom.

– Falili su i moji i Milenini golovi. Vidjele smo, bez obzira na to što je Đina 12 puta zatresla mrežu, da sve moramo da pogađamo. Ne sjećam se kada sam dala samo gol u dresu reprezentacije, ali naiđe i takva utakmica. Sigurna sam da ćemo Milena i ja, kao i sve ostale, dati maksimum i potruditi se da ostavimo što bolji utisak i pobijedimo, jer bi nam dva boda baš puno značila.

Crna Gora u duelu sa Rusijom nije imala rješenje za Anu Vjahirevu, koja je dala dva gola, iznudila sedmerac i imala osam asistencija, te više puta sjajn navukla odbranu prije pogodaka saigračica. Srećom po „lavice”, Olivije Krumbolc nema takvu rukometašicu u svom timu.

– Francuska na svakoj poziciji ima dvije igračice. Nema tipa rukometašice kakva je Vjahireva, ali zato ima Lakrabe, koja nam je na Svjetskom prvenstvu pravila puno problema. Najviše se spremamo za Nze Minko i Zadi, ali to ne znači da su Pino, Lakrabe i sve ostale manje opasne. Imaju izuzetno kvalitetnu, agresivnu odbranu i čeka nas mnogo teža utakmica nego protiv Rusije. Prethodni meč mora da nam bude putokaz kako da igramo odbranu, a i napad u mnogim situacijama. Naravno, stvari koje nisu bile dobre ne smijemo da ponovimo – zaključila je Radičevićeva.

Tatjana Brnović: Pritiska ne smije da bude jer nas ograničava

Najmlađa crnogorska reprezentativka, Tatjana Brnović, naglašava koliko je bitan meč sa Francuskom.

– Ovo je utakmica velike važnosti jer se odlučuje hoćemo li prenijeti bodove u glavnu fazu. Bitna bi nam bila dva boda, kako bismo u Nantu tražili šansu. Od sada je svaki bod dvostruko važniji – rekla je 20-godišnja pivotkinja.

U mislima joj je, naravno, nesrećni poraz od Rusije.

– Sve vrijeme smo vodile i igru, a ne samo rezultatski. Sve se odvijalo u našu korist, ali smo na kraju kiksale i ispustile čista dva boda. Sada idemo jače i još bolje na Francusku.

Mlada Podgoričanka smatra da domaćin Evropskog prvenstva ima sličan kvalitet kao Rusija.

– Obje selekcije su jake na svoj način. Karakteriše ih odlična odbrana, ali su Francuskinje brže. Ipak, igrale puno puta protiv Meca i prošle godine protiv reprezentacije Francuske, tako da sam uvjerena da ćemo biti spremne za sve što nas čeka.

Crna Gora mora da pobijedi ili bar uzme bod jer bi u suprotnom polufinale bilo praktično nedostižno, ali Johansonove izabranice ne žele da se opterećuju.

– Pritiska nikad ne bi trebalo da bude, jer nas to ograničava. Moramo da se skupimo i da zajedno krenemo na veliku Francusku. Mislim da će ovog puta biti dobro – ubijeđena je Brnovićeva.

Kralj Poljske najznačajnija ličnost u istoriji Nansija

U samom centru Nansija nalazi se Trg Stanislas, koji je od 1983. godine na listi Uneskove svjetske kulturne baštine. Samo ime plasa, kako se ovdje kaže, govori da nije nazvan po Francuzu, već Stanislavu Leščinskom, koji je u dva navrata bio kralj Poljske.

Stanislas, kako ga zovu Francuzi, drugi put je zbačen sa vlasti u Poljskoj 1736. godine, a od 1737. do 1766. je bio vojvoda Lorena, dijela Francuske u kojem je Nansi. Ovdje se dokazao kao dobar državnik jer je pod njegovim vođstvom regija ekonomski procvjetala, zbog čega je trg koji je on gradio 1831. godine dobio ime po njemu.

Stanislav je bio i otac francuske kraljice Marije, koja je bila supruga Luja XV i baba kraljeva Luja XVI (završio na giljotini tokom Francuske revolucije), Luja XVIII i Šarla X.

Vijesti

1 komentar

  1. There couple of interesting points in time in this post but I don’t know if all of them center to heart. There is certainly some validity but I am going to take hold opinion until I take a look at it further. Excellent write-up , thanks so we want much more! Put into FeedBurner as well

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com