Danas je Dan volontera, u Crvenom krstu Crne Gore ima ih preko dvije hiljade - Volim Podgoricu

Danas je Dan volontera, u Crvenom krstu Crne Gore ima ih preko dvije hiljade

Povodom Dana volontera, Crveni krst Crne Gore je zahvalio svima koji pomažu ovoj organizaciji. Saopstenje prenosimo u cjelosti:

Crveni krst Crne Gore obilježava 5. decembar, Međunarodni dan volontera, kao jedan od najznačajnijih datuma za organizaciju, ali i društvo u cjelini. Ove godine želimo da istaknemo značaj volontera širom Crne Gore, njihov doprinos zajednicama u kojima žive, njihovu posvećenost i humanost.

Na nivou Crne Gore, Crveni krst broji oko 2 000 aktivnih volontera, većinom mladih ljudi. Oni su vrijedni, odgovorni, svjesni problema sa kojima se oni, ali i njihovi sugrađani suočavaju, željni da pomognu, posvete svoje vrijeme, znanje i vještine kako bi napravili promjenu.

Volonteri Crvenog krsta svakodnevno uče prvu pomoć kako bi pomogli sebi, ali i drugima u slučaju nezgode ili veće nesreće. Oni nesebično prenose stečeno znanje djeci i mladima, pripremaju ih za životne situacije, za takmičenja… Govore o značaju prve pomoći na radnom mjestu i brinu o vama dok se zabavljate na festivalima ili sportskim manifestacijama. Vjerovatno ste ih čuli kako govore o tome da je dobrovoljno davanje krvi veliki čin plemenitih ljudi. Međutim, oni ne vole samo da pričaju, već da svojim djelima daju primjer. Zato ćete ih vidjeti kako i sami dobrovoljno daju krv i podržavaju brojne akcije.

Oni vješto prepoznaju od koga mogu najviše da nauče i kome dugujemo zahvalnost kao društvo. Upravo zbog toga, oni svakodnevno posjećuju starije ljude koji su usamljeni, siromašni, bolesni… Oni im uljepšavaju dane, igraju društvene igre, pričaju im o temama koje nauče u Crvenom krstu i pomažu im u kućnim poslovima. Možda ne govore svaki jezik, ali jezik humanosti uvijek dobro razumiju oni koji su prošli velike patnje, poput tražilaca azila, kojima volonteri pružaju utjehu, podršku i mogućnost da skrenu misli sa svakodnevnih problema. Oni se trude da edukuju, motivišu i ohrabre pripadnike romske populacije da budu ravnopravni članovi društva.

Volonteri Crvenog krsta često govore o temama koje drugi izbjegavaju i pred kojima zatvaraju oči. Oni znaju kako je pomagati nekome ko je u jednom danu izgubio sve. Oni poznaju patnju onih koji su preživjeli velike poplave, sniježne padavine, požare… Oni se u kontinuitetu pripremaju da reaguju u slučaju veće nesreće kako bi svi oni koji su ugroženi imali gdje da spavaju i kako da se prehrane. Sa druge strane, oni poznaju i one kojima okolnosti nisu bile naklonjene pa je siromaštvo postalo njihova najveća prepreka na putu ka ostvarivanju životnih ciljeva. Volonteri Crvenog krsta znaju da je vaše malo nekome puno i svake godine sa jednakim optimizmom realizuju velike sabirne akcije prikupljanja pomoći za socijalno ugrožene.

Baš oni tokom cijele godine obilaze vrtiće, škole i pričaju o misiji Crvenog krsta, o tome zašto je važno biti volonter, zašto treba pomagati drugima i ko su ti „drugi“, kakvi su njihovi problemi… Oni mlade naraštaje uče šta je humanost, dobrovoljnost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, jedinstvo i univerzalnost. Sve to oni rade svjesni da su ovom društvu potrebni njihovi nasljednici i da je to jedini pravi put – put solidarnosti i jednakosti.

Za sve što rade oni ne traže ništa. Oni su zadovoljni time što stiču znanje, iskustvo, što mogu da pomognu, što vide nečiji osmjeh i čuju nečije hvala. Ne samo danas, već svakodnevno, zbog svega što čine, naše društvo je dužno ovim ljudima veliko HVALA.

Crveni krst Crne Gore svim volonterima čestita njihov dan sa željom da nižu jednake i veće uspjehe i uz nas pišu istoriju humanosti. Dragi volonteri, HVALA, zaključuju iz Crvenog krsta CG.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com