MOĆNO PUTINOVO ORUŽJE UZDRMALO NATO: Alijansa priznala da je ruski raketni sistem 9M729 NEZAUSTAVLJIV - Volim Podgoricu

MOĆNO PUTINOVO ORUŽJE UZDRMALO NATO: Alijansa priznala da je ruski raketni sistem 9M729 NEZAUSTAVLJIV

Nato je formalno optužio Rusiju za kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987, kojim se Evropa oslobodila nuklearnih raketa postavljenih na kopnu, i u saopštenju podržao optužbe SAD da je Rusija kršila sporazum.

“Saveznici su zaključili da je Rusija razvila i na terenu postavila raketni sistem 9M729, čime se krši sporazum INF i predstavlja znatan rizik po evroatlantsku bezbjednost”, navodi se u saopćenju izdanom nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

U njemu stoji da ministri “snažno podržavaju to što su SAD utvrdile da Rusija vrši materijalno kršenje obaveza preuzetih prema sporazumu INF”.

Američki državni sekretar Majk Pompeo postavio je ultimatum Rusiji da u roku od 60 dana ispuni obaveze iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) ili će u suprotnom SAD da napustiti sporazum. On je rekao, Rusija “vara” u svojoj kontroli oružja. On je dodao da ne postoji strateški smisao da SAD bude jedina država koja će da poštuje INF i da će evropske države da obavijesti o svojim sledećim koracima.

On je poručio da samo Rusija može da spasi INF ako prizna da je kršila sporazum, a potom ponovo počne da ga poštuje. U suprotnom, Pompeo je naglasio da će SAD biti primoran da započne proces izlaska iz INF, koji bi trajao šest mjeseci.

“Domet raketa predstavlja direktnu prijetnju po Evropu”, rekao je Pompeo, misleći na ruske krstareće rakete SSC-8, odnosno raketni sistem 9M729.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je u oktobru da će se Vašington povući iz 31 godinu starog sporazuma sa Moskvom o nuklearnom oružju, optuživši Rusiju da krši sporazum i zahtijevajući da se u sporazum uključi Kina.

Sporazum o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kraćeg i srednjeg dometa (INF) potpisali su 1987. u Vašingtonu tadašnji američki predsjednik Ronald Regan i sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov.

S INF-om je na snagu tada stupila zabrana nuklearnih i konvencionalnih projektila dometa od 500 do 5.500 kilometara, kao i njihovih lansirnih rampi.

 

 

Kurir.rs

Foto printscreen YT

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com