Promocija monografije “Minervinim tragom” - Volim Podgoricu

Promocija monografije “Minervinim tragom”

U okviru književnog segmenta manifestacije “Decembarska umjetnička scena 2018” biće organizovana promocija monografije dr Sofije Kalezić “Minervinim tragom” u četvrtak, 6.decembra, u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”, sa početkom u 19 sati.

O knjizi će govoriti književni kritičar Borisalav Jovanović, novinarka Dragana Kršenković Brković, saradnik na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju Ethem Mandić i autorka.

Monografija ”Minervinim tragom“, čiji su izdavači Fakultet za crnogorski jezik i knjizevnost i Crnogorski kulturni forum sa Cetinja, prva je knjiga na crnogorskoj literarnoj sceni koja kritički preispituje stvaralaštvo naših književnica. U ovoj studiji u centar interesovanja je pripovjedački i romaneskni rad spisateljica crnogorskih prostora, analizirajući njihove umjetničke izraze. Pogovore knjizi, u kojima su istakli njene kvalitete i značaj, napisali su Borislav Jovanović i mr Dragana Kršenković-Brković.

Sofija Kalezić je rođena u Beogradu. Magistrirala je 2001. iz crnogorske književnosti i doktorirala na temi “Nastavno proučavanje romana”, 2005. godine, čime je stekla zvanje prvog doktora metodike nastave jezika i književnosti u Crnoj Gori. Potom je u saradnji sa učenicima osnovnih škola objavila knjigu “Bajke” u izdanju Kulturno-prosvjetne zajednice iz Podgorice, 1997. godine, dok je njen magistarski rad “Pripovijetke Dušana Đurovića” objavilo izdavačko preduzeće “Zmaj” iz Novog Sada, 2003. godine. Od 2003. do 2007. godine boravila je u Čikagu, gdje je uređivala jedino glasilo na maternjem jeziku – “Ogledalo”, nakon čega je bila zaposlena na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, Filološko-umetničkom u Kragujevcu i Univerzitetu Donja Gorica. Knjigu literarnih ogleda o savremenim domaćim piscima – “Poetika otuđenosti”, za koju je dobila nagradu “Dušan Kostić” kao najbolje kritičko djelo posljednje tri godine u Crnoj Gori, objavilo je izdavačko preduzeće “Unireks” iz Podgorice, 2012. godine. Za štampu je priredila roman svog đeda po majci, prvoborca i nosioca Spomenice 1941. godine, Radovana Stevovića – “Biografija jedne žene” (Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“, Lovćenac/Crnogorski kulturni centar, Beograd, 2015). Priredila je “Antologiju proznog stvaralaštva crnogorskih književnica” i “Prozno stvaralaštvo crnogorskih književnica – izbor” (u pripremi za štampu) i publikovala “Istoriju crnogorske književnosti za đecu i omladinu” (FCJK, Cetinje, 2018). Zaposlena je kao vanredna profesorica na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com