SUĐENJE POLICAJCIMA: Građani klečali zbog svoje bezbjednosti - Volim Podgoricu

SUĐENJE POLICAJCIMA: Građani klečali zbog svoje bezbjednosti

Vladimir Baković, Radovan Milićević i Zoran Pejović, negirali su juče u barskom sudu da su kao službenici Uprave policije zlostavljali građane prilikom racije u ulcinjskom kafiću “Di Trevi” 17. juna 2017. godine.

Na početku suđenja pred sudijom Goranom Šćepanovićem, aktivni policajci Baković i Milićević i njihov nekadašnji kolega Pejović ispričali su da su tog dana u Ulcinj stigli na ispomoć, kao pripadnici Interventne jedinice Centra bezbjednosti Bar.

Cilj dolaska, kako su rekli, bio je pretres lokala u potrazi za osobama koje su nekoliko dana ranije tokom racije fizički napale ulcinjskog uniformisanog policajca Safeta Metanovića.

Objasnili su da je tom akcijom rukovodio komandir policije u Ulcinju Goran Eraković.

Optuženi su tokom iznošenja odbrana kazali da nisu poznavali osobe koje su pretresali, već da su ih na njih uputile kolege iz Ulcinja.

Oni se terete za zlostavljanje Ulcinjana Viktora Lukića, Adrijana Rudovića i Enisa Cungića.

Baković i Milićević pred sudijom su rekli da su Lukić i Rudović prilikom pretresa pružali aktivan i pasivan otpor, da su odbijali da poslušaju policijska naređenja i predaju dokumenta na pregled.

Tvrde i da su im se uvredljivo obraćali: “Pi.ke, šta će vam dokumenta”.

Naglasili su da su službene radnje i upotrebu prinude sproveli isključivo u skladu sa ovlašćenjima u takvim situacijama i da su tražili od Lukića i Rudovića da kleknu – “kako bi pretres bio obavljen na najbezbjedniji način”.

“Da ne nanesu povrede ni nama, ni sebi”.

Baković je rekao i da su mjere bile sprovedene samo protiv Lukića i Rudovića i da mu nije jasno otkud mu se na teret stavlja sedam krivičnih djela.

Pejović je kazao da te noći u akciji uopšte nije ni ulazio u lokale u kojima su gosti pretresani, niti da je imao bilo kakav kontakt sa oštećenim licima, već da je za vrijeme kompletne akcije sa puškom obezbjeđivao parking i policijska vozila.

“Zbog ovoga sam ostao bez posla i moja porodica trpi već godinu dana. Neka dođe bilo ko da me prepozna da sam uradio ova djela i spreman sam da odslužim maksimalnu kaznu”, rekao je Pejović.

Svi optuženi rekli su da prilikom prevoza Lukića i Rudovića – od lokala u Štoju do zgrade ulcinjske policije, nisu bili u kontaktu sa njima,

“Niti je mogao biti bilo ko, jer su Lukić i Rudović bili u fizički odvojenom – pregrađenom dijelu ‘marice’. Predali smo ih dežurnoj službi OB Ulcinj i vratili se u Bar”, rekao je Baković.

Kazao je i da se jedan od oštećenih prilikom pretresa “odupirao leđima o zid i tako sam sebi nanio ogrebotinu”.

Baković, Milićević i Pejović istakli su da je njihovo prepoznavanje od strane oštećenih obavljeno tri ili četiri mjeseca kasnije u ulcinjskoj policiji: “ I to tako što su oštećeni i lica koja su doveli da budu pored nas, prije prepoznavanja prijateljski razgovarali i ljubili se.

Dakle, poznavali su se iz grada od ranije”.

Tvrde da je to snimila sigurnosna kamera.

Suđenje se nastavlja sredinom januara, kada će biti saslušani oštećeni.

Kao da su došli iz druge države, a ne iz Bara

Branilac optuženih, advokat Zoran Piperović izjavio je za “Vijesti” da je tom predmetu “kumovala ulcinjska politička scena”.

“Te noći kada se desila racija u lokalu ‘Di Trevi’, kompletan ulcinjski politički establišment došao je ispred zgrade OB Ulcinj da negoduje i da pita – ‘Što barska policija radi u Ulcinju’, kao da je došla iz neke druge države. Da se analogno tome reaguje u Podgorici – gdje su racije svakodnevne i oštrije po načinu izvršenja, onda bi sve političke partije bile cijeli dan i noć ispred zgrade CB Podgorica, ne gledajući zbog čega se prema njihovim sugrađanima vrši racija na taj način. Ovi ljudi su prosto radili svoj posao, kako su smatrali da je najbezbjednije po njih i po lica koja su pretresali. Pružan im je pasivan otpor – vrijeđani su… Prepoznavanje policajaca od strane oštećenih u OB Ulcinj bilo je na nedozvoljen način. Siguran sam da ćemo nakon pretresa dokazati da ovdje nema sedam, već jedno djelo i da će moji branjenici biti oslobođeni. Zatražićemo da se sasluša ljekar specijalista kako bi se utvrdila dinamika nanošenja povreda”, rekao je Piperović.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com