Održana završna prezentacija projekta “Otpad-resurs koji treba iskoristiti – primarna selekcija” - Volim Podgoricu

Održana završna prezentacija projekta “Otpad-resurs koji treba iskoristiti – primarna selekcija”

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove Marko Rakočević na završnoj prezentaciji projekta “Otpad-resurs koji treba iskoristiti – primarna selekcija” izrazio je zadovoljstvo odzivom i zainteresovanošću prisutnih za edukativna predavanja iz oblasti upravljanja otpadom i istakao značaj selektivnog sakupljanja otapada, odnosno odvajanja otpada na mjestu nastanka  sa akcentom na promovisanje Odluke o načinu odvojenog sakupljanja i sakupljanja komunalnog otpada radi obrade na teritoriji Glavnog grada, koju je usvojila Skupština Glavnog grada i koja se primjenjuje  od 10. novembra 2018 godine.

Radni tim koji je sprovodio ove aktivnosti već mjesec dana sastavljen od prestavnika Sekretarijata za komunalne poslove i firme “Medix”, kao partnera u ovom projektu, održao je 10 edukativnih predavanja za učenike škola sa gradskog područja i 7 edukativnih predavanja  školama  sa seoskog područja. Da bi se ostvarile pozitivne promjene u izbjegavanju nastanka i smanjenju količina otpada od velike važnosti je edukacija prije svega djece, tako da smo ove godine projekat počeli sprovoditi od najmlađe populacije, to jest učenika osnovnih i srednjih škola, kako o upravljanju otpadom  tako i o prednostima i važnosti selektovanja otpada tj. selektovanja otpada na mjestu nastanka- primarnoj selekciji. Treba da postanemo svjesni da na posredan način možemo da utičemo na smanjenje količine otpada u prirodi, doprinesemo uštedi energije, smanjenju zagađenja i trošenju prirodnih resursa.

Predstavnik firme doo “Medix” prof. dr Darko Vuksanović je pozdravio prisutne i izrazio zadovoljstvo što su kao partneri  sa Sekretarijatom za komunalne  poslove učestvovali u edukaciji  učenika u Glavnom gradu i ukazao na značaj prevashodno selektovanja otpada, tj uvođenja primarne selekcije u Glavnom gradu na principu dvije kante,  tj.mokra i suva frakcija.

Projekat su prezentovali radni tim u sastavu: Šćepović Milka, dipl. ing;  Mr Tatjana Miranović, Milan Maraš, dipl.ing  i Ivana Raičević, dipl.ing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com