Spomenik TITU u Podgorici: Evo šta će PISATI na postamentu - Volim Podgoricu

Spomenik TITU u Podgorici: Evo šta će PISATI na postamentu

Spomenik Josipu Brozu Titu biće postavljen u parku kod hotela “Podgorica”, do kraja naredne godine. Na postamentu spomenika pisaće “Zahvalni građani Titograda i Podgorice”.

U Predlogu odluke o podizanju spomenika Josipu Brozu Titu, o kome se danas izjašnjavaju odbornici Skupštine Glavnog garda, navodi se spomenik predstavlja odlivak bronzane figure Josipa Broza Tita, koju je napravio Antun Augustinčić, kao i da ga podiže Glavni grad Podgorica..

“Spomenik je izrađen u bronzi, dimenzija figure 201,5x96x104,5 cm, na mermernom postamentu, čiji je donji dio dimenzija 89x139x15cm, a gornji dio postamenta 65x115x75 cm. Na spomeniku je, prije postavljanja, potrebno uraditi odgovarajuće restauratorsko-konzervatorske radove, u skladu sa zahtjevima struke”, piše u Predlogu.

Na postamentu spomenika će biti ispisan sljedeći tekst:

JOSIP BROZ TITO
1892-1980

ZAHVALNI GRAĐANI TITOGRADA I PODGORICE

Sredstva za postavljanje spomenika obezbijediće Glavni grad Podgorica obezbjeđuje sredstva za postavljanje spomenika, a rok  za podizanje spomenika je kraj 2019. godine.

Podsjećamo gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je predložio da predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i čovjek čije je ime Podgorica nosila skoro 47 godina, Josipu Brozu Titu dobije spomenik u glavnom gradu.

Skupština Glavnog grada usvojila je krajem oktobra njegov predlog.

Ranije je već odlučeno da će Ministarstvo odbrane Glavnom gradu pokloniti spomenik Josipu Brozu Titu, rad velikog jugoslovenskog vajara Antuna Augustinčića, koji je već izvjesno vrijeme jedan od eksponata Spomen sobe u Maslinama.

Izvor: www.cdm.me

2 komentara

  1. Then using a razor, begin in the top rated plus shave lower with all the grain fostering in the backside : it’s recommended to take precisely what you’re executing using a modest reflect.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com