Ulica u Podgorici da nosi ime Danila Jaukovića - Volim Podgoricu

Ulica u Podgorici da nosi ime Danila Jaukovića

Klub odbornika Demokrata Glavnog grada podnio je predlog Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Skupštine Glavnog grada, da jedna ulica u Podgorici nosi ime po Danilu Jaukoviću.

Danilo Jauković je rođen 19. decembra 1918. godine u Bukovici kod Šavnika. Bio je istoričar, učesnik Narodnooslobodilačke borbe, general-potpukovnik JNA i narodni heroj Jugoslavije.

“Nakon II svjetskog rata se nalazio na odgovornim dužnostima u JNA, a neprekidno je bio i aktivni društveno-politički radnik. Objavio je veći broj naučnih i publicističkih radova iz istorije NOR i vojne teorije. Istovremeno, izučavao je istoriju NOB, završio 3. stepen studija i 1965. godine postao magistar istorijskih nauka. Objavio je više naučnih i publicističkih članaka iz istorije NOR i vojne teorije. Sarađivao je u “Vojno-istorijskom glasniku” (1958—1961) i u monografijama “Prilog u krvi” (1969) i “Treća proleterska sandžačka brigada” (1987)”, navodi se u saopštenju Demokrata.

Kako dodaju, Jauković je bio član Centralnog komiteta SK Crne Gore, delegat u Saveznom vijeću Skupštine SFRJ i član Glavnog odbora Saveza rezervnih vojnih starješina Jugoslavije.

“Dva puta je bio član konferencije organizacije SKJ u JNA. U JNA je obavljao dužnosti komesara divizije, komandanta vojne škole i komandanta Vojnog područja Titograd. Imao je čin general-potpukovnika JNA. Iznenada je preminuo 9. jula 1977. godine prilikom planinarenja na Žabljaku. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i mnogih jugoslovenskih odlikovanja. Ordenom narodnog heroja odlikovan je 13. marta 1945. godine”, zaključuje se u saopštenju.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com