SKANDAL U VRTIĆU: Krili od roditelja da su djeca tri dana bez vode - Volim Podgoricu

SKANDAL U VRTIĆU: Krili od roditelja da su djeca tri dana bez vode

Oko 150 dece koja pohađaju vrtić “Anđelko” predškolske ustanove “Savski venac” u Beogradu tri dana nisu imali vode i funkcionisali su u nehigijenskim uslovima, o čemu se niko nije sjetio da obavijesti roditelje!

Naime, zbog kvara na vodovodnoj mreži mališani u ovom zabavištu od ponedeljka nisu mogli da operu ruke, da koriste čist toalet, dok jedan dan nisu imali čak ni vodu za piće, tvrde zabrinute mame i tate. Međutim, iako se kvarovi mogu desiti svakome, problem predstavlja to što o ovom niko nije obavijestio roditelje.

– Djeca su nam od ponedjeljka sugerisala da ne mogu da povuku vodu u toaletu ni da operu ruke, pa im ih vaspitačice brišu maramicama. Kažu da u ponedjeljak vaspitačice nisu imale da daju mališanima ni vodu za piće! U utorak je stigla voda za piće, dok je u sredu napokon stigla cisterna, pa su vaspitačice kod nje stajale s kofama, dok je u četvrtak na česmama bila zamućena tehnička voda, koja nije za piće – kaže jedna zabrinuta majka, čije dvoje djece pohađaju ovaj vrtić, za Kurir i objašnjava.

– Svakome može da se desi da nema vode, ali trebalo je da nas obavijeste jer je nedostatak vode ogroman izvor zaraze! Roditelji bi doneli vodu ili bi se organizovali da djeca nekoliko dana ne idu u vrtić, sve je bolje nego da se razbole. Kad smo pitali vaspitačice o čemu se radi, one su nas upućivale na rukovodioca objekta i tek smo u četvrtak od upravnice dobili odgovor da će se “potruditi da napravi pisani dopis”. Skandal! – revoltirani su roditelji.

Dušica Jovičić, pomoćnica direktora PU “Savski venac”, kojoj pripada vrtić “Anđelak”, objašnjava da je zapravo bio smanjen pritisak vode, kao i da nisu htjeli da obavještavaju roditelje dok ne dobiju konačan odgovor od “Vodovoda”.
– Iz objekta nam je u ponedjeljak javljeno da je smanjen pritisak vode, znači na nižim spratovima ima, na višim nema, pa dođe, pa nestane… Odmah smo zvali “Vodovod i kanalizaciju”, ali i proverili da kod nas nema nekog kvara. Nije istina da deca nisu imala vodu za piće, jer smo je transportovali iz naše centralne kuhinje, a u srijedu je došla cisterna i djeca su najnormalnije prala ruke. Danas je već sve normalno, ali smo za svaki slučaj vodu poslali na uzorkovanje u Gradski zavod za javno zdravlje – kazala je Jovičićeva za Kurir.

 

Ipak, sa druge strane, u Gradu Beogradu tvrde da su roditelji o svemu obaviješteni “usmeno i pismenim obavještenjem istaknutim u vrtiću”!

– Zbog radova na vodovodu u ovom delu grada u vrtiću “Anđelak” na Savskom vencu u ponedeljak i utorak je pritisak vode bio slabiji, uz povremeno nestajanje. U sredu je kvar otklonjen, vrtić se sada normalno snabdeva vodom – saošteno je iz gradske službe za informisanje.

Bolest prljavih ruku
Opasnost od dizenterije i tifusa

Od prljavih ruku dolazi nam najviše virusa i bakterija, pa lekari ističu da je pranje ruku vodom i sapunom zapravo najefektniji način da se održi zdravlje. U “bolesti prljavih ruku” ubraja se mnoštvo zaraznih oboljenja različite etiologije. Uzročnici “bolesti prljavih ruku” su virusi kao što su hepatitis A, poliomijelitis, virusni prolivi, bakterije koje izazivaju trbušni tifus i dizenteriju, ali i paraziti kao što je enerobijaza.

Kurir.rs

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com