PODGORICA: Nacrt programa uredjenja prostora za 2019. na javnoj raspravi, evo šta se planira - Volim Podgoricu

PODGORICA: Nacrt programa uredjenja prostora za 2019. na javnoj raspravi, evo šta se planira

Nacrt Programa uređenja prostora za 2019. godinu na petnaestodnevnoj je javnoj raspravi.

Program sadrži procjenu potrebe izrade novih odnosno izmjena i dopuna postojećih planskih dokumenata, njime se utvrđuje dinamika uređenja prostora, izvori finansiranja, rokovi uređenja, operativne mjere za sprovođenje planskog dokumenta, a naročito mjere za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.
Za uređenje prostora planirano je 29.325.070 eura – od naknade za komunalno opremanje 10.930.000, ostalih budžetskih sredstava 1.380.000 eura, sopstvenih sredstava preduzeća 782.000, donacija 63.070 eura, privatno-javnog partnerstva 6.350.000 eura, kredita 9.500.000 eura, a od drugih izvora kao što su fondovi međunarodne pomoći, Ministarstva poljoprivrede biće obezbijeđeno 320.000 eura.
Sredstva će biti raspoređena, između ostalog, na izradu planske dokumentacije – DUP RTV centralne djelatnosti, DUP naselje 1.maj, DUP Donja Gorica, DUP Gorica C, DUP Tološi 2, DUP Momišići A, DUP Stara varoš dio zone A, DUP Poslovni centar Kruševac zona B, DUP Zagorič 1, DUP Zabjelo B zona stanovanja, DUP Zabjelo B1, DUP Zabjelo B Tarine garaže, DUP Drač Cvijetin brijeg, DUP Servisi i skladišta Cijevna. Ovo su planovi započeti u prethodnom periodu saglasno Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, zatim one koja je započeta u prethodnom periodu a koju finansira podnosilac inicijative, kao i one koja će biti rađena po potrebi.
Vrijednost izrade tehničke dokumentacije je 1.313.529 eura ali je u narednoj godini planirano da se realizuju u vrijednosti od 480.000 eura zbog sporosti tenderske procedure. Između ostalog radiće glavne projekte rekonstrukcije Ulice oktobarske revolucije, garaže u zahvatu DUP-a 1. maj, ulice od Trešnjice do Tuzi, dijela puta Podgorica- Tuzi (od mosta na rijeci Cijevna do Starog aerodroma), biciklističke staze Golubovci-Mataguži, regulacije korita Sitnice, rekonstrukcije Ulice Ksenije Cicvarić, nastavka Bulevara Save Kovačevića, sanacija klizišta u Kučima, multimedijalnog sistema za Gradsko pozorište, garaže u Novoj varoši, rekonstrukcija dijela Njegoševe i dijela Bokeške ulice.

Radiće studiju izvodljivosti rješenja saobraćaja u užem centru, glavni projekat raskrsnice skretanja ka Delti od Krivog mosta, sportske dvorane Tuzi, ulice pored groblja u Zagoriču, Stadiona malih sportova, projektnu dokumentaciju za adaptaciju Kuće Radosava Ljumovića. Idejno rješenje za šetalište uz Moraču i Ribnicu, za prostor Beko, za istočnu tribinu Gradskog stadiona i plato kod Autobuske stanice…
Vrijednost izgradnje i rekonstrukcije saobraćajnica, mostova i garaža je procijenjena 18.386.000 eura od čega su radovi u toku ili oni ugovoreni vrijedni 11 miliona. Najskuplja je Jugozapadna obilaznica 8,5 miliona koja se finansira iz kredita, dok je iz budžeta obezbijeđeno 3,5 milion za nove ulice, mostove i garaže.
Ugovoreni su donjogorički bulevar, veza između Hercegovačke i Njegoševe, nastavak rekonstrukcije Ulice Iva Andrića, rekonstrukcija Ulice Miladina Popovića – prva faza, puta Golubovci-Mataguži-druga faza, biciklističke staze – koridor 4 i ulica do srednje škole u Zeti.
Pored ugovorenih postoje i planirani radovi vrijedni 7,2 miliona među kojima je najskuplja rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića, garaža na Kruševcu…
U programu se navodi da je za izgradnju pijaca u Maslinama i Tuzima potreban milion eura, a plan je da ovi objekti budu izgrađeni kroz formu privatno-javnog partnerstva, pri čemu će ulog Glavnog grada biti zemljište i naknada za komunalno opremanje zemljišta.
Pet miliona eura je potrebno za sportsko rekreativne površine i objekte i to tri miliona za izgradnju rekreativnog akva parka u zahvatu DUP-a Konik-sanacioni plan dok su dva miliona potrebna za rekonstrukciju male sale SC „Morača”. Plan je da sredstva za oba ova projekta budu opredijeljena kroz model privatno-javno partnerstvo.
Dokument je na javnoj raspravi do 17. decembra, a centralna javna rasprava zakazana je za 11. decembar u 12 časova u KIC-u „Budo Tomović”. Vodi je Sekretarijat za planiranje prostora.

Milioni za imovinske sporove

Procijenjena sredstva za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa iznose 16.554.359 eura, a za njihovo rješavanje u narednoj godini u budžetu Glavnog grada opredijeljeno 3.405.000 eura.
–Imajući u vidu da se za plaćanje po osnovu eksproprijacije vrši u ratama i da postupak donošenja rješenja o eksproprijaciji i zaključivanje sporazuma zahtijeva određeno vrijeme, očekuje se da će u 2019. godini stvarni troškovi za eksproprijaciju biti do iznosa budžetom opredijeljenih sredstava, dok će se značajan dio obaveza za eksproprijaciju rješvati putem davanja u zamjenu druge nepokretnosti. Nerealizovana sredstva iz ovih stavki mogu se koristiti za eksproprijacije za koje se u toku godine ukaže opravdana potreba. Dinamika ulaganja se utvrđuje na osnovu prioriteta i dinamičkog plana za komunalno opremanje lokacija od strane Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice. Iznosi naknade predviđeni su analizom procjena komisije Uprave za nekretnine, procjene vještaka u sudskim postupcima, kao i praćenjem tržišta nekretnina – piše u dokumentu.

Izvor: Dan

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com