DF će započeti sa totalim bojkotom parlamenta i svakodnevnim protestima - Volim Podgoricu

DF će započeti sa totalim bojkotom parlamenta i svakodnevnim protestima

Demokratski front (DF) će započeti totalni bojkot parlamenta i organizovati svakodnevne proteste po Crnoj Gori, ukoliko Ustavni sud do srijede ne odgovori na njihov zahtjev za puštanje na slobodu poslanika Nebojše Medojevića i Milana Kneževića.

Član Predsjedništva DF-a Andrija Mandić je pred više od hiljadu pristalica na protestima ispred Skupštine Crne Gore poručio da sudije Ustavnog suda imaju rok do srijede ili će se po Crnoj Gori “zapaliti baklje slobode i spustiti u Podgoricu”.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz DF-a, taj politički savez bi od srijede mogao početi totalni bojkot parlamenta.

“Pozivamo Ustavni sud da u naredna dva dana da jasan odgovor. A ako se stvar ne završi čitava Crna Gora će biti zapaljena bakljama slobode i spustiti se u Podgoricu”, kazao je Mandić i najavio da će od srijede protesti biti organizovani u Beranama, Pljevljima, Herceg Novom, Budvi i Nikšiću.

“Ova zemlja je krenula stranputicom, mi osjećamo da idemo u ambis, žuti prsluci su poruka da želimo da popravimo ovu zemlju. Za srijedu je zakazan premijerski sat, ali ja ne znam da li će se održati. To će zavisiti od poteza koje će povući režim. Obećali smo da ćemo zapaliti vatre slobode i u srijedu veče počinju protesti u svakom gradu. Ovaj režim ne razumije drugi jezik”.

Advokati Medojevića i Kneževića uložili su prošle nedjelje žalbu Ustavnom sudu, a prema informacijama “Vijesti”, jedan sudija izvjestilac je već donio predlog odluke, dok drugi još radi na tome. Ukoliko dva sudska vijeća prihvate predloge advokata, Medojeviću i Kneževiću se ukida pritvor a zatim kada se političke tenzije smire odlučuje se o presudama redovnih sudova o tome da poslanici navodno krše zakon i da ih ne štiti imunitet od progona.

Mandić je juče ponovio da su sudije Ustavnog suda odgovorne za Medojevićev život. Medojević se nalazi u stacionaru ZIKS-a nakon što je u subotu nakratko prebačen u Klinički centar (KC) zbog pogoršanja zdravstvenog stanja. Medojević je 29. novembra uhapšen nakon sjednice parlamenta, a od tada u zatvoru štrajkuje glađu.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović pozvao je opoziciju da podrži proteste i pored političkih razlika, navodeći da se time brani demokratija.

“Branimo pravo poslanika da budu slobodni ljudi jer bi bili slobodni u svakoj zemlji osim našoj…Ne valja da se gonimo ko zvijeri, jer zvijeri nismo. Neka znaju oni koji gone da biće gonjeni. Tražićete zaštitu kao mi danas. Ne plašite se riječi nego da li ste takvi kao što govore”, poručio je Danilović i istakao da su “žuti prsluci” postali simbol otpora svuda po Evropi.

“Ovo je Crna Gora. Ona danas liči na Francusku i Belgiju, liči na Evropu. Ovo je prsluk evropske sirotinje, a i mi smo dio te sirotinje”, poručio je on pokazujući na žute prsluke koje su nosili svi govornici na bini.

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković pozvao je na oslobađanje Medojevića, ističući da se ne smije dozvoliti hapšenje poslanika jer ih štiti Ustav.

“Ako mi večeras ne izrazimo protest samo bi se postavilo oni će nastaviti i pitanje je ko je sljedeći. Vlast pokazuje svoju bahatost misleći da će ovo vječno trajati”, rekao je Joković.

Iako su samo Joković i Danilović bili na bini sa čelnicima DF-a među demonstrantima su bili Miloš Konatar i Luka Rakčević iz Građanskog pokreta URA, kao i Zdenka Popović, Danilo Šaranović i Neven Gošović iz Demokratske Crne Gore. Među okupljenima je bio i generalni sekretar Pravde Crne Gore Vladisav Dajković, predsjednički kandidat dijela opozicije Mladen Bojanić, novinarka Milka Tadić Mijović, profesor Milan Popović i Boris Raonić iz Građanske alijanse.

Nakon protesta pristalice opozicije su organizovale protestnu šetnju pored zgrade Skupštine, Vlade i Vrhovnog državnog tužilaštva navodeći da time žele da ukažu na problem “zarobljenih institucija”.

Dok su demonstranti skandirali “Milo lopove” i “Katniću ubico” ispred državnih institucija nalazila se policija, dok su samo policajci ispred Tužilaštva imali opremu za razbijanje demonstracija. Tokom skupa i šetnje nije bilo incidenata, a pristalice DF-a su u nekoliko navrata palile navijačke baljke. Većina je, kako je i najavljeno, nosila žute prsluke koje su dijelili redari.

Brajović: Politički dijalog je prioritet

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović najavio je da će se u narednom periodu raditi na preciznijem definisanju statusa poslanika i slobode iznošenja stavova u političkom djelovanju. Brajović je saopštio da je u redovnoj komunikaciji sa poslaničkim klubovima, primarno sa Demokratskim frontom vezano za probleme u kojima se nalaze njihova dva poslanika, i sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) kao najbrojnijim klubom.

“U postojećim okolnostima, kada su prisutne različite dileme – od pravnih, procesnih pa do ljudskih, očekujem da sve nadležne državne institucije adekvatno i brzo reaguju u datim zakonskim okvirima”, navodi se u Brajovićevoj izjavi.

 On je kazao da je uvjeren da poslanici pokazuju neophodno strpljenje i razumijevanje u ovoj delikatnoj situaciji i da će nastaviti da daju doprinos pronalaženju rješenja.

“Ponoviću stav da moguće pravne dileme ne smiju ugroziti uspostavljeni politički dijalog, opredijeljenost i vlasti i opozicije da radom u plenumu i radnim tijelima Skupštine, kao i radom u novoformiranom Odboru unapređuju naše društvo i jačaju demokratski izborni okvir”, kazao je Brajović.

Lekić pita premijera za Đukanovićeve optužbe

Dok poslanici DF-a neće učestvovati na sjednici posvećenoj premijerskom satu, ostali opozicioni klubovi postavili su pitanja predsjedniku Vlade.

Poslanik Demosa Miodrag Lekić će u ime poslaničkog kluba Demos-SNP pitati premijera Duška Markovića ima li novih saznanja o ubistvu glavnog urednika “Dana” Duška Jovanovića.

Podsjećajući da je predsjednik DPS-a Milo Đukanović 2013. godine izjavio da je Jovanovića “ubio mentor Miodraga Lekića”, predsjednik Demosa je upozorio da tadašnji premijer nije dao dokaze za tu izjavu.

“Da li smatrate opravdanim revolt demokratske javnosti zbog postojanja dvostrukih standarda, konkretno kada su u pitanju predsjednik Milo Đukanović i poslanik Nebojša Medojević, a povodom materije inkriminisanih kleveta? To sve proizvodi širi utisak o nepostojanju pravne principijelnosti i sigurnosti”, ističe se u pitanju Lekića.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević pitaće premijera da li smatra da nosioci javnih funkcija treba da imaju povlašćen status pred zakonom i da li državne institucije svojim postupanjem pokazuju i daju javnosti takve primjere.

“Zarade Ijekara, prosvjetnih radnika ili pripadnika službi bezbjednosti nijesu se godinama značajnije uvećavale. Građani koji rade u ovim segmentima uprave, treba zajedno sa drugima da čine srednji sloj koji živi od svoga rada. Vladavina prava podrazumijeva, pored ostalog jednakost pred zakonom svih bez obzira na njihovu partijsku ili neku drugu pripadnost”, navodi Konjević.

Poslanički klub DPS-a će pitati premijera kolika su budžetska ulaganja u sjever Crne Gore, dok će Genci Nimanbegu pitati šta je urađeno na obezbjeđivanju ustavnih prava manjina.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović pitaće Markovića da li je zadovoljan načinom primjenjivanja Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju. Socijaldemokrate (SD) će pitati koji su konkretni rezultati Vladine politike u segmentu srednjeg stručnog obrazovanja.

Knežević slavio Svetog Alimpija u parlamentu

Mandić je sa bine poručio i da je Milan Knežević juče u parlamentu proslavio slavu Svetog Alimpija. On je kazao da zbog prijetnje hapšenjem poslanik DF-a nije mogao da proslavi slavu u porodičnoj kući, zbog čega su mu se u prostorijama poslaničkog kluba Fronta pridružile kolege.

Medojević nije svjedočio zbog “Glosarija”

Komentarišući navode Specijalnog državnog tužilaštva da je protiv Medojevića formiran predmet zbog tvrdnji da firma “Glosarij” ima monopol na tržištu ljekova u Crnoj Gori, iz DF-a su kazali da je u tom slučaju Medojević pozvan u Osnovno državno tužilaštvo “u svojstvu građanina”.

“Nakon što je tužiocu saopštio da je on poslanik i da ako želi da izgovorenu riječ u Skupštini kvalifikuje kao krivično djelo, prvo mora da mu skine imunitet, a tek onda da ga sasluša, Medojević je napustio saslušanje ne želeći da davanjem odgovora učestvuje u protivzakonitom djelovanju tužilaštva”, navode u DF-u.

Specijalno tužilaštvo je formiralo predmet povodom tvrdnji Medojevića na sjednici Skupštine da firma “Glosarij“ ima monopol na tržištu ljekova a da vlasnika niko ne hapsi, jer je kum SDT Milivoja Katnića, koji od takvog nezakonitog poslovanja ima svoj dio.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com