Mještani podgoričkih naselja se “guše” u dimu ZAPALJENIH GUMA - Volim Podgoricu

Mještani podgoričkih naselja se “guše” u dimu ZAPALJENIH GUMA

Na samo nekoliko kilometara od centra Podgorice nesavjesni građani osim što istovaraju gume, koje se tretiraju kao opasni otpad, već godinama ih na tom istom mjestu pale, piše Dan.

 

Svakodnevno se gust crni dim vidi i osjeća kako u obdižnjim naseljima tako i do centra grada samo ga nadležni ne osjećaju. Dok oni „žmure”, neko drugi stvara biznis od toga pa pali gume zarad žice koju kasnije prodaju. Na Vrelima ribničkim, od Deponije prema Dinoši, osim zapaljenih guma ima i uginulih životinja, šuta, na tone plastičkih flaša…. Baš tako izgleda Podgorica danas kad će Crna Gora na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, otvoriti pregovore oko poglavlja 27 Životna sredina i klimatske promjene.

Zakon o komunalnim djelatnosti jasno kaže da o zaštiti javnih površina i _ paljenju vatre na otvorenom nadležan je komunalni policajac.

Međutim, iz Komunalne policije kojom rukovodi Goran Janković sebe ne prepoznaju kao nekog ko je nadležan kada je riječ o neredu i samom paljenju guma.

“Saglasno odredoama materijalnih propisa, to jeste Zakona o upravljanju otpadom Komunalna policija nije prepoznata kao organ za sprovođenje odredbi istog, pa analogno navedenom nije nadležna za postupnje u odnosnoj oblasti. Stvarno nacležan organ za postupanje u navedenoj oblasti je Uprava za inspekcijske poslove, Sektor za zaštitu životne sredine, Odsjek za ekološku inspekciju, a u dijelu sprovođenja inspekcijskog nadzora u vezi rada preduzeće Čistoća, stvarno nadležni organ je Komunaina inspekcija Glavnog grada”, saopštili su iz Komunalne policije.

Iz Komunalne inspekcije na čijem je čelu Miloš Novović kažu da su u prethodnom periodu u nekoliko navrata davali nalog Čistoći da očisti spornu lokaciju po čemu je preduzeće postupilo. Prilikom poslednjeg obilaska ovog lokaliteta komunalni inspektor je zatekao više lica koja su palila vatru u okolini Deponije koji su odbili da se na zahtjev inspektora legitimišu. Kako se na poziv inspektora nijesu uključile ostape službe, nadzor nije mogao biti okončan izdavanjem prekršajnih naloga.

Oni navode da svakodnevno kroz primjenu kaznene politike rade na sprečavanju takvih pojava. Oni su tokom 2018. godine, kako pravnim tako i fizičkim licima, izdali 64 prekršajna naloga zbog nelegagšog odlaganja otggada.

Paljenje guma, kako su saopštili iz Komunalne inspekcije, nadležnost je Komunalne policije. Shodno Zakonu o komunalnim djelatnosti paljenje vatre je u nadležnosti Komunalne policije. Gume spadaju u opasni otpad te je za njih nadležna ekološka inspekcija ističu iz Komunalne inspekcije.

Iz Čistoće gdje je direktor Daca Popović kažu da je prostor od ograde Deponije prema Dinoši u ovoj, kao i u prethodnim godinama, više puta saniran, za šta su izdvojena značajna finansijska sredstva, kroz javnu funkciju i posebno izdate saglasnosti Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj.

Oni ističu da su sa tog mjesta uklonili velike količine raznog izmiješanog otpada, a u septembru kada je organizovano zadnje čišćenje uklonjeno je 48 kiperskih tura otpada.

Iz Čistoće navode da su efekti tih čišćenja uvijek bili kratkoročni zbog nesavjesnog odlaganja raznog otpada od strane pojedinaca.

“Ovaj prostor ne spada u površine koje ovo društvo ima obavezu da redovno čisti, već je za sanaciju potrebno obezbijediti saglasnost ili rješenje, kao i finansijska sredstva za pokrivanje ostvarenih troškova. Osim povremenih akcija čišćenja, Čistoća nema ni nadležnost u dijelu kontrole nelegalnog odlaganja otpada, paljenja guma, niti zaštite ovog prostora, kako bi se spriječile nedozvoljene radnje. Gume sakupljene sa javnih površina, Čistoća odlaže u krugu gradske deponije, na prostoru koji je određen za njihovo lagerovanje”, kazali su iz Čistoće.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com