Ministar Nurković u Briselu na II sastanku Savjeta ministara Transportne zajednice - Volim Podgoricu

Ministar Nurković u Briselu na II sastanku Savjeta ministara Transportne zajednice

Delegacija predvođena ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osmanom Nurkovićem učestvovala je u Briselu na II sastanku Savjeta ministara Transportne zajednice. Pored ministra Nurkovića, u delegaciji bili su državna sekretarka Angelina Živković, sekretar ministarstva Adis Pepić, prvi sekretar u Misiji Crne Gore pri Evropskoj uniji Ivan Lazarević i samostalna savjetnica Bilsana Bibić.

Tema drugog sastanka je bio nastavak na uspostavljanju Transportne zajednice u regionu Zapadnog Balkana i njenog Stalnog sekretarijata, kao i razgovor o sljedećim koracima u ovom formatu saradnje. Sastanak je otvorila evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc koja je istakla zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom šest zemalja Zapadnog Balkana u okviru Ugovora o uspostavljanju transportne zajednice (TCT) i koracima koji su do sada preduzeti od strane svih šest zemalja u cilju nastavka započetih i postignutih ciljeva u okviru 15-godisnje SEETO saradnje. Ona je stavila fokus na prioritete vezane za punu implementaciju TCT-ija, uspostavljanje stalnog Sekretarijata i definisanje projekata od regionalnog značaja koje treba sprovesti u budućem periodu u cilju najbolje moguće kapitalizacije prednosti održivog razvoja sektora saobraćaja u regionu Zapadnog Balkana.

Predstavnici Evropske komisije su upoznali Ministarski savjet s budućim aktivnostima u oblasti SEETO reformskih mjera za Zapadni Balkan koje se odnose na bezbjednost u saobraćaju, prekograničnu saradnju i osnaživanje željezničkog sekora i investicija u fizičku infratrukturu i inteligentne transportne siseme. U ovom pogledu, predstavljen je plan za pilot projekat koji se odnosi na identifikaciju prekograničnih djelova TEN-T mreža na kojima će se unaprijediti infrastruktura u skladu sa CONNECTA tehničkom podrškom u okviru koje se radi identifikacija dionica sa visokim brojem žrtava na TEN-T koridorima u Zapadnom Balkanu. Takođe, predstavljena su kao primjer dva pilot projekta koja se odnose na granične tačke Deve Bair – Guyesevo i Qafe Thane – Kafasan i uspostavljanje IT sistema na istima. Tokom sastanka Ministarskom savjetu predstavljena je i Regionalna strategija o željeznici na odobrenje, kao i nastavak aktivnosti koje su se dogodile tokom TEN-T dana održanih u Ljubljani, od 25. do 27. aprila 2018. godine, kada su odobrene deklaracije vezane za bezbjednost na putevima i olakšavanje prekograničnih procedura. Vezano za aktivnosti koje se odnose na ove tri oblasti predstavnici međunarodnih finansijskih institucija (EIB, EBRD, Svjetska banka) su izrazili interes da nastave sa kontinuiranom podrškom koju pružaju zemljama Zapadnog Balkana.

Ministar Nurković je u svom izlaganju iznio posljednja dešavanja i pomake koje je Crna Gora ostvarila na poljima koje se odnose na SEETO reformske mjere, a osvrnuo se i na dolazeće zakone o putevima i željeznici čijem će se usvajanjem definisati potrebni mehanizmi koji se odnose na sprovođenje inspekcije za bezbjednost na putevima i reviziju bezbjednosti saobraćaja na putevima, kao i uspostavljanje efikasne i nezavisne uprave za regulatorna i bezbjednosna pitanja na željetnici u cilju daljeg otvaranja tržišta i postizanja napretka ka ispunjenju jednog od mjerila na privremenom zatvaranju poglavlja 14 Saobracajna politika.

Ministar je ovom prilikom istakao i da mu je drago da vidi pomake u procesu uspostavljanja Stalnog sekretarijata Transportne zajednice čije je funkcionisanje preduslov efikasnog nastavka aktivnosti započetnih u okviru SEETO saradnje, posebno kada je riječ o reformskim mjerama u oblasti bezbjednosti u saobraćaju, prekograničnoj saradnji i željeznici. Međutim, on je izrazio zabrinutost dinamikom aktivnosti od kada je Ugovor o uspostavljanju Transportne zajednice potpisan na Samitu u Trstu u julu 2017. godine.

Naime, ministar Nurković je zajedno sa svojim kolegama ministrima iz regiona Zapadnog Balkana pozdravio i potvrdio interim rješenje koje je EK predstavila tokom sastanka. Međutim, iskoristio je priliku i da se osvrne na činjenicu da je mandat SEETO Sekretarijata produžen pola godine upravo kako bi TCT stalni Sekretarijat počeo s radom početkom 2019. godine a da u ovom trenutku isti i dalje nije uspostavljen. On je iskoristio priliku da pozove EK da ubrza proces regrutovanja direktora i osoblja Stalnog sekretarijata dok traje interim rješenje, ali i da TCT Regionalni nadležni odbor aktivnije uključi u proces odlučivanja vezan za buduću strukturu stalnog Sekretarijata Transportne zajednice i predviđeni budžet u cilju podizanja transparentnosti procesa i osiguravanja ravnomjerne regionalne zastupljenosti pozicija koje treba popunjavati u Sekretarijatu.

On je takođe iskoristio priliku da zatraži pordršku Evropske komisije, komesarke Bulc i komesara Hana u procesu osiguravanja 20 odsto grant sredstava koja su zatražena u cilju nastavka izgradnje autoputa Bar-Boljare (dionica Andrijevica-Mateševo) kroz IV investicioni ZIO poziv.

Na kraju izalaganja ministar Nurković je ponovio da Crna Gora nastavlja da djeluje kao pouzdan partner i akter u političkim i drušvenim događajima u regionu ali i šire.

Na sastanku su, pored evropske komesarka za saobraćaj Violete Bulc, predstavnika DG MOVE i DG NEAR jedinica Evropske komisije, sudjelovali i ministri saobraćaja iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije, kao i visoki predstavnici drugih zemalja Zapadnog Balkana, međunarodnih finansijskih institucija (EIB, EBRD, Svjetska banka) i SEETO Stalnog sekretarijata.

1 komentar

  1. I’m curious to find out what blog system you’re utilizing? I’m having some small security problems with my latest website and I would like to find something more risk-free. Do you have any recommendations?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com