“Oružje sa Balkana glavna prijetnja evropskoj bezbjednosti” - Volim Podgoricu

“Oružje sa Balkana glavna prijetnja evropskoj bezbjednosti”

Milioni komada lakog oružja na Balkanu su “glavna prijetnja evropskoj sigurnosti”, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan.

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je novinarima u Parizu, gdje je održan skup o širenju malokalibarskog naoružanja sa Balkana, da je takva “situacija neprihvatljiva”.

“Teroristi i kriminalci i dalje ubijaju ljude širom Evrope”, prenio je Index.hr.

Procjena Evropola je da na zapadnom Balkanu ima između tri i šest miliona komada vatrenog oružja, istakao je Le Drijan.

Oružjem koje dolazi s tog područja, kako je dodao, uveliko se koriste kriminalne i terorističke mreže.

Francuski sudija Rober Želi koji sudi za kriminal i odlučuje o pomilovanjima tvrdio je 2016. da su se “srpske grupe pojavljivale u trećini istraga u Francuskoj za međunarodno krijumčarenje oružja – 31,5 odsto”.

Le Drijan i Mas sastali su se u okviru francusko-njemačke koordinacione inicijative za suzbijanje krijumčarenja vatrenog oružja, na zapadnom Balkanu koja je pokrenuta krajem 2017. i koja je utvrdila plan djelovanja do 2024.

“U napadima u Francuskoj u januaru i novembru 2015. teroristi su se koristili nezakonitim oružjem s tog područja”, podsjetio je francuski ministar.

(B 92)

1 komentar

  1. I am extremely impressed together with your writing abilities neatly as with the structure for your weblog. Is this a paid subject matter or did you modify it yourself? Anyway stay up the nice high quality writing, it’s rare to peer a nice blog like this one nowadays.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com