Đukanović u Paragvaju dočekan uz najveće počasti, dobio i orden nacionalne časti - Volim Podgoricu

Đukanović u Paragvaju dočekan uz najveće počasti, dobio i orden nacionalne časti

Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću prvog dana posjete Paragvaju priređene su uoči i tokom susreta s predsjednikom Mario Abdo Benitezom najveće državne i vojne počasti, saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Kako je navedeno, nakon obilaska počasne garde i intoniranja nacionalnih himni i polaganja vijenca u Panteonu nacionalnih heroja gdje se upisao u knjigu počasnih gostiju, ispred predsjedničke palate ga je dočekao domaćin, s kojim je susret počeo tet-a-tet razgovorom.

”U nastavku susreta u proširenom sastavu, predsjednik Abdo Benitez je upoznao gosta o uspješnom razvoju zemlje u posljednjih 15-ak godina, ostvarujući prosječni rast BDP od preko 4% godišnje. Paragvaj je zemlja koja je na 4. mjestu po proizvodnji soje, na 7. po proizvodnji mesa i najveći proizvođač obnovljive energije u svijetu. Njihova je strategija da u novim globalnim i tehnološkim uslovima iskoriste integracione procese i pozicioniraju zemlju kao faktor stabilnosti u regionu. U tom cilju ostvaruju saradanju i mimo Latinske Amerike, sa SAD, EU i zemljama Pacifika. Pažljivo prate procese u Crnoj Gori i njena ostvarenja, i željeli bi da razmjenjujemo iskustva i unapređujemo saradnju u obostranom interesu”- navedeno ej u saopštenju.

Razgovor je, kako je navedeno, počeo pričom o crnogorskim doseljenicima koji su u ovu zemlju počeli dolaziti još početkom 19. vijeka, a danas ima preko dvije hiljade njihovih potomaka, od kojih su mnogi uspješni u biznisu, politici i diplomatiji. I pojedini članovi delegacije paragvajskog predsjednika imaju crnogorske korijene.

”Uz zahvalnost narodu i vođstvu Paragvaja za prijem Crnogoraca tokom dva vijeka, predsjednik Đukanović je istakao da Crna Gora i Paragvaj imaju slična iskustva iz slobodarske prošlosti, kao i kad je u pitanju strateška vizija za budućnost. Obostrano je konstatovano da je crnogorska zajednica važan most buduće saradnje. Nakon što je predsjednika Abdo Beniteza upoznao sa ostvarenjima i planovima savremene Crne Gore, predsjednik Đukanović mu je uputio poziv da posjeti našu zemlju, što je prihvaćeno sa zadovoljstvom”- navedeno je iz Kabineta Đukanovića.

Predsjednik Paragvaja je uručio predsjedniku Đukanoviću najveće nacionalno odlikovanje-Orden nacionalne časti na ogrlici, koji nosi ime maršala Francisko Lopez Solana, oca paragvajske nacije.

Dva predsjednika su prisustvovali i potpisivanju Memoranduma o saradnji diplomatskih akademija, kao i Sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Gradonačelnik Asusiona Mario Fereiro uručio je Predsjedniku ključeve glavnog grada i povelju počasnog gosta paragvajske prijestonice. Takođe, predložio je i pobratimstvo s Podgoricom, dodali su.

Paralelno, prva dama Paragvaja priredila je veoma sadržajan program za prvu damu Crne Gore. Zajedno su posjetile čuveni “Grad Žena”, autentični paragvajski projekat.

Predsjednik Abdo Benitez sa suprugom priredio je ručak u svojoj rezidenciji za predsjednika Đukanovića i suprugu.

(Antena M)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com