DIREKTOR KLINIČKOG: Stiže 200 novih ljekara, počinje gradnja Infektivne klinike - Volim Podgoricu

DIREKTOR KLINIČKOG: Stiže 200 novih ljekara, počinje gradnja Infektivne klinike

Fokus u radu Kliničkog centra (KC) biće jačanje kadrovskih kapaciteta, ali i nabavka opreme, nova angiosala, izgradnja Infektivne klinike i Klinike za dermatovenerologiju , kao i rekonstrukcija odjeljenja…

To je danas, na godišnjem radnom doručku, saopštio direktor KC Jevto Eraković. On je kazao da se u toj ustanovi građanima godišnje pruži oko 1,5 miliona pregleda, dok na bolničkom liječenju bude oko 40.000 pacijenata. Eraković je kazao da KC ima više od 2.500 zaposlenih, od kojih je oko 550 ljekara.

On je objasnio da su trenutno 202 mlada doktora na specijalizaciji, te da je ove godine stiglo njih 28, dok se naredne očekuje dolazak novih 60 ljekara. Rekao je da je siguran da će, sa mladim snagama, uspjeti da nadomjeste nedostatak kadra određenih specijalnosti.

Eraković je odgovorio da su “određeni segmenti u Dječjoj bolnici najdeficitarniji”, odnosno da postoji problem sa kadrom na dječjoj psihijatriji i oftalmologiji.

“U pružanju usluga to se ne osjeća, jer angažujemo ljekare iz drugih centara i privatnih zdravstvenih ustanova”, kazao je.

Ključna tačka u radu, prema riječima Erakovića, biće dolazak 200 novih doktora, čime će se udvostručiti kadrovski kapaciteti i poboljšati dostupnost usluga.

Direktor KC najavio je da će do kraja godine pustiti u rad linearni akcelerator, vrijedan 2,5 miliona eura, a da će drugi da bude nabavljen u 2019. On je ocijenio da će Crna Gora, sa tri linearna akceleratora, moći da ponudi usluge radioterapije i građanima regiona.

Eraković je podsjetio da je ove godine nabavljena nova magnetna rezonanca i skener za Dječju bolnicu vrijedan oko 750 hiljada eura. Rekao je da će u 2019. da bude instalirana nova angiosala, nabavljena nova oprema za Kliniku za urologiju i za Hiruršku kliniku.

Pojasnio je da su u dogovoru sa Fondom za zdravstveno osiguranje i Ministarstvom finansija za narednu godinu opredijelili poseban Fond za eksperte, gdje će ugostiti najveća evropska imena iz različitih oblasti medicine, koji će edukovati doktore i prezentovati nove metode i tehnike rada.

Eraković je najavio otvaranje intenzivne jedinice Klinike za neurologiju, rekonstrukciju Interne klinike i centara za patologiju i plastičnu hirurgiju.

U narednoj godini, trebalo bi da počne izgradnja Klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju. Eraković je rekao da su sredstva za to već obezbijeđena, projekat prihvaćen, a zgrada ucrtana u Detaljno – urbanistički plan.

Kazao je da je obezbijeđen novac da se na Klinici za ginekologiju krene sa “baby friendly” programom.

Na prostoru stare transfuzije trebalo bi da bude otvoren Centar za genetiku i imunologiju.

Eraković je istakao da su liste čekanja najmanje u KC ubjedljivo najmanje u regionu.

Direktor KC odgovorio je da su u toku pregovori sa Fondom za zdravstveno osiguranje o budžetu najveće zdravstvene ustanove.

“Naša procjena je da je za narednu godinu potrebno oko 75 miliona eura. Nadam se da ćemo imati novac koji smo predvidjeli”, zaključio je Eraković.

 

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com