STIŽE OPASNI FENOMEN “EL NINJO” Meteorolozi najavljuju ledenu zimu u ovom dijelu Evrope ali i najtopliju godinu IKADA - Volim Podgoricu

STIŽE OPASNI FENOMEN “EL NINJO” Meteorolozi najavljuju ledenu zimu u ovom dijelu Evrope ali i najtopliju godinu IKADA

Meteorološki fenomen El Ninjo će se vrlo vjerovatno uskoro formirati i dodatno uticati na ekstremne vremenske uslove širom svijeta i povećati šanse da naredna godina bude najtoplija ikada zabilježena, upozoravaju naučnici.

Kako tvrde iz Centra za predviđanje klime američke Nacionalne uprave za okean i atmosferu, 80 odsto šansi je da je El Ninjo već počeo da se formira i trajaće najmanje do kraja februara 2019. godine.

Uticaji El Ninja su postali sve opasniji poslednjih godina zbog globalnog zagrijavanja, a oni će se sve više pogoršavati kako prosječne temperature nastavljaju da rastu, navodi nedavna studija u žurnalu “Geophysical Research Letters”.

FOTO: WIKIPEDIA

El Ninjo nastaje usled fluktuacija pravaca vjetrova i temperature vode u tropskom dijelu Tihog okeana. Sam termim na španskom jeziku znači „mali dječak“ i odnosi se na malog Isusa, jer se efekti El Ninja najviše osjećaju oko Božića.

– Sa El Ninjom, veoma je moguće da 2019. godine bude najtoplija ikada – rekla je Samanta Stivenson, klimatolog sa Univerziteta u Kaliforniji za “Nacionalnu geografiju”.

Poslednji El Ninjo okončan je 2016. godine, a povezan je sa katastrofalnim izbjeljivanjem korala na Velikom koralnom grebenu, velikim sušama u Africi, Južnoj Americi i delovima Pacifika i jugoistočne Azije i požarima u Indoneziji i Kanadi. Dok se ne očekuje da će ovaj El Ninjo biti toliko ozbiljan, on bi i dalje mogao da dovede do opasnih vremenskih uslova u ranjivim područjima širom svijeta, upozoravaju naučnici.

Britanci strahuju da će im El Ninjo doneti ledenu zimu. Britanski meteorolozi najavljuju formiranje polarnog vorteksa iznad zemlje i da će temperature drastično opasti krajem godine i u drugoj polovini zime. Prema njihovim rečima, El Ninjo, koji nastaje u toplim vodama Pacifika, izazvaće podizanje toplog vazduha, koji će zauzvrat uticati na to da hladan vazduh stigne do Velike Britanije.

Niski atmosferski pritisak koji se razvija iznad Atlantika će se sudariti sa hladnim vazduhom širom Velike Britanije, što bi u nekim djelovima moglo da dovede do kiše i snega u širim područjima, upozoravaju naučnici.

El Ninjo najočigledniji uticaj ima na države koje se nalaze na obalama Pacifika, ali utiče i na cio svijet.

Na Evropu uticaj El Ninja je manji, manje predvidljiv, manje definisan i promjenljiviji. Efekti na Evropu su složeni i teški za analizu, pošto je to samo jedan od brojnih faktora koji utiču na vreme na Starom kontinentu, navode na sajtu “Weather.com”

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za “Blic” da je jako teško prognozirati kakvo će vrijeme biti narednih nekoliko dana, a kamoli za narednu zimu.

Što se tiče eventualnog uticaja El Ninja na Balkan, on ga odbacuje.

– El Ninjo nema nikakav uticaj na Balkan. Ni El Ninjo niti La Ninja – rekao je meteorolog.

La Ninja predstavlja klimatski fenomen prirodnog hlađenja Tihog okeana i obično dolazi posle fenomena El Ninjo koji ima suprotan efekat.

Međutim, meteorolozi ne očekuju da će biti posebno hladna zima ove godine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com