GRADI SE NOVI ZATVOR: Doprinijeće poboljšanju životnog standarda mještana - Volim Podgoricu

GRADI SE NOVI ZATVOR: Doprinijeće poboljšanju životnog standarda mještana

Zatvor će donijeti višestruku dobrobit, kako u društveno-ekonomskom smislu, tako i u obrazovanju stabilnije ponude radnih mjesta, te poboljšanju životnog standarda mještana, tvrde u Opštini.

Novi zatvor u Mojkovcu biće između Stevanovca i Jalovišta, na “uzvišenom mjestu”, a u njemu može boraviti oko 250 zatvorenika, koje će nadgledati 110 čuvara.

To piše u izmjenama i dopunama Prostornog urbanističkog plana (PUP) Mojkovca, kojima je predviđena prenamjena zemljišta u naseljima Stevanovac i ispod Jalovišta, čije su površine 48.636, odnosno, 51.583 kvadrata.

Kako su “Vijestima “ kazali iz kabineta predsjednika Opštine Ranka Mišnića, izmjene i dopune PUP-a “stvoriće uslove za realizaciju projektnih ideja i rješenja koja će opštini donijeti višestruku dobrobit”. U nacrtu izmjena i dopuna PUP-a piše da su na prostoru Stevanovac predviđene površine posebne namjene u funkciji Ministarstva pravde Crne Gore za formiranje ZIKS-a.

“Ove površine će se realizovati na osnovu planova i programa razvoja resornog ministarstva. U sklopu novog ZIKS-a predviđena je izgradnja objekata za smještaj zatvorenika i pratećih sadržaja. Kompleks novog ZIKS-a imaće pristup sa lokalne saobraćajnice i adekvatno infastrukturno opremanje”, navodi se u Nacrtu.

Prema tom dokumentu, zatvor bi trebalo “da se nalazi na uzvišenom mjestu, ili da zatvorski prostor nije lako sagledljiv i da je smješten izvan poplavnih područja“. Na prostoru novog ZIKS-a treba, kako je precizirano, predvidjeti izgradnju objekata paviljonskog tipa sa oko 20.000 kvadra za smještaj zatvorenika, upravne zgrade, zdravstvene ustanove, sportskih i otvorenih terena, prijemnice sa parkingom… “Orijentacioni kapacitet je oko 250 zatvorenika sa adekvatnim brojem od 110 čuvara i ostalog zatvorskog osoblja. Kompleks ZIKS-a ima kolski pristup sa lokalne saobraćajnice, koja direktno povezana sa magistralnim putem M-2 (Kolašin-Mojkovac-Slijepač most-Ribarevina-Bijelo Polje), i to u dužini od 3,5 kilometara”, precizirano je Nacrtom.

Za kompleks ZIKS-a predviđa se zelenilo specijalne namjene, koje ne smije da ometa linije vidika, treba da utiče na poboljšanje funkcionalnosti vanjskog prostora, kao i da smirujuće utiče na zatvorenike. Otvorena je i mogućnost za prostor za uzgoj povrća i začinskog bilja.

“Predložene prenamjene površina našoj opštini donijeće višestruku dobrobit, kako u društveno-ekonomskom smislu, tako i u obrazovanju stabilnije ponude radnih mjesta, te poboljšanju životnog standarda mještana naše opštine. Predstavljaće i svojevrstan potencijal za uvoz investitora po realizaciji inicijalno planiranih projekata na ovoj lokaciji”, kazali su u kabinetu predsjednika Opštine. Kako je objašnjeno, ta prostor, to jest, njegova namjena do sada nijesu bili prepoznati na adekvatan način, “zato se izmjena PUP-om ukazala kao neophodnost u cilju usaglašavanja sa ključnim projektno- razvojnim zadacima opštine”.

“Na primjer, kada je u pitanju lokacija – zona ispod Jalovišta, konkretno taj lokalitet je bio prepoznat prethodnim PUP-om kao vodena i zelena površina, na kojoj nije bila planirana izgradnja bilo kakvih objekata. Ovom izmjenom to je omogućeno, jer se prepoznao potencijal kroz potražnju lokacija za izgradnju turističko-ugostiteljskih objekata“, saopštili su iz Mišnićevog kabineta.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com