VEĆI RAČUNI ZA STRUJU U JANUARU? - Volim Podgoricu

VEĆI RAČUNI ZA STRUJU U JANUARU?

EPCG ne mijenja svoju cijenu, a regulator odobrio neznatno povećanje za prenos i distribuciju

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) odlučila je juče da sada ne mijenja postojeću cijenu elektične energije.

Januarski računi građanima biće, ipak, povećani – za oko 0,2 odsto zbog neznatnog rasta cijene mrežnih usluga, saznaju “Vijesti”.

Nezvanično, Regulatorna agencija za energetiku (RAE) potvrdila je povećanje cijene mrežnih usluga Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) i Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) za 0,7 odsto.

Izvori “Vijesti” tvrde da će se upravo ta korekcija kod mrežnih usluga reflektovati na januarskom računu građana, koji se dostavlja do sredine februara, dodatnih 0,2 odsto u odnosu na prethodni račun sa istom potrošnjom.

“EPCG će dodatno analizirati tržiste eletrične energije, buduće aktivnosti proizvodnih kapaciteta i definisane investicione projekte i pokušaće da donese, u narednom periodu, odluku koja je definisana na način da se pokuša naći balans između tržišnih činjenica i socio-ekonomske situacije”, saopšteno je “Vijestima” iz EPCG.

Gotovo identičnu formulaciju aktivnosti “Vijestima” je prije pet dana zvanično saopštio izvršni direktor EPCG Igor Noveljić.

Cijene u Crnoj Gori zavise od slobodno formirane cijene snabdjevača: EPCG

Cijene električne energije u Crnoj Gori, za domaćinstva i male kupce, zavise isključivo od slobodno formirane cijene snabdjevača, uz zakonski definisana ograničenja koja su direktno u vezi sa cijenom energije na referentnoj berzi, HUPX. Skok cijena električne energije na berzi, i prošle i ove godine, bio je znatno iznad šest odsto.

Sada je prosječna cijena na berzi u Budimpešti 65,86 eura po MWh a domaćinstivima u Crnoj Gori prodajna cijena je 40,27 eura po MWh.

Cijena električne energije je niža od trzišne cijene. Posebnu povoljnost i popust na osnovnu cijenu energije koja je nešto viša od četiri centa ima oko 200 domaćinstava (nešto više od 60 odsto ukupnog broja) koji kao redovne platiše imaju popust od 13 odsto na osnovnu cijenu energije EPCG nešto veću od četiri euro centa po kilovatu energije.

Zajedno sa ostalim naknadama i obračunatim PDV-om po stopi od 21 odsto prosječan kilovat struje za domaćinstva košta oko 10,2 centa.

U osnovnu cijenu električne energije na računu građana sada postoji i naknada za podsticaje za obnovljive izvore energije koja učestvuje učestvuju sa pet odsto.

Da su izostali podsticaji privatnicima i biznismenima koji su gradili mHE i vjetroelektrane, i da je te energetske objekte gradila EPCG, tog dodatnog nameta ne bi ni bilo na računima građana.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com