NOVI UDAR NA DŽEP GRAĐANA: Vojska kupuje oklopna vozila vrijednosti 30 miliona eura! - Volim Podgoricu

NOVI UDAR NA DŽEP GRAĐANA: Vojska kupuje oklopna vozila vrijednosti 30 miliona eura!

Ministarstvo odbrane Crne Gore planira da se u 2019. godini kreditno zaduži 30 miliona eura za kupovinu 67 oklopnih vozila, piše u Prijedlogu zakona o budžetu za 2019. godinu. Budžet Ministarstva odbrane prema ovom prijedlogu biće za 8,5 miliona veći nego ove godine, odnosno oko 56,5 miliona eura kada se uzme u obzir i pokrivanje rate za tri helikoptera koje je ministarstvo kupilo ove godine.

U Vladinim dokumentima navodi se da će u 2019. izdvajanja za odbranu činiti 2,98 odsto BDP, što je znatno više od dva odsto koliko je predviđeno NATO standardima, a što je uslovljeno nabavkom oklopnih vozila i ratama za helikoptere. Takođe, Ministarstvo odbrane računa u 2019. i na određena sredstva iz kapitalnog budžeta, piše Pobjeda.

“Prihodi koje Ministarstvo odbrane ostvari od prodaje naoružanja i vojne opreme, prodaje i izdavanja bivše vojne imovine (nepokretnosti) i pružanja usluga, kao i sredstva po osnovu refundacije troškova od strane NATO-a izvršiće se do iznosa od 5.000.000 eura i služiće za finansiranje realizacije partnerskih ciljeva i opremanje Vojske u skladu sa NATO standardima uključujući i uniforme, kao i poboljšanje stambenih pitanja pripadnika Vojske i Ministarstva odbrane”, piše u dokumentima.

Sredstva za izmirenje rate u iznosu od 6,5 miliona eura za nabavku tri višenamjenska helikoptera izmirivaće se za potrebe Ministarstva odbrane, sa pozicije otplata duga kod Ministarstva finansija u skladu sa članom 9 Zakona o budžetu Crne Gore za 2019. godinu, navodi se u dokumentu. Kad je u pitanju oblast međunarodne saradnje, za koju će MO izdvojiti nešto preko četiri miliona eura, najviše će biti potrošeno za službena putovanja i to 229.400 eura.

“Ova sredstva su planirana za realizaciju aktivnosti po osnovu bilateralne i multilateralne saradnje, aktivnosti u sklopu saradnje sa NATO, realizaciju aktivnosti po Bečkom dokumentu, i realizaciju planiranih aktivnosti vojnih izaslanstava, nacionalnih predstavništava i predstavnika u komandama NATO”, navodi se u prijedlogu budžeta.

Budžet vojske iznosiće 36,8 miliona eura, a u prijedlogu zakona se navodi da će najviše novca biti potrošeno na zarade 20,86 miliona eura. “Najveći dio sredstava u okviru programa opredijeljen je na ime zarada i ostalih ličnih primanja, imajući u vidu brojno stanje i važeću zakonsku regulativu u ovoj oblasti. U skladu sa usvojenom formacijom u narednoj godini planiran je prijem 6 oficira koji završavaju školovanje u 2019. godini.

Kad su u pitanju misije u kojima učestvuju crnogorski vojnici, budžetom je predviđeno da za misije budu isplaćeno 2.294.456 eura i to za naknade u misijama i za isplatu naknada za rad na terenu, smještaj u logorsko-kasarnskim uslovima života i rada, kao i za angažovanje pripadnika Vojske na saniranju elementarnih nepogoda.

U 2019. godini planira se da pripadnici Vojske Crne Gore budu angažovani u pet mirovnih misija i to u Avganistanu sa 20 vojnika, Somaliji sa sedam vojnika, Maliju gdje će biti raspoređen jedan pripadnik vojske, u Zapadnoj Sahari dva koliko i u misiji KFOR na Kosovu. Za zakup prostora u NATO štabu, nacionalnih predstavništava i Komande NATO, Ministarstvo odbrane izdvojiće 680.000 eura za 2019. godinu, dok će se za Savjet NATO izdvajati 20.000 eura.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com