REKONSTRUKCIJA PUTA: Na 20 kilometara čak 24 tunela - Volim Podgoricu

REKONSTRUKCIJA PUTA: Na 20 kilometara čak 24 tunela

Da bi bio rekonstruisan magistralni put Šćepan Polje-Plužine, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva trebalo bi da pripremi tehničku dokumentacije za izgradnju i rekonstrukciju dionice dužine 20 kilometara od novog graničnog prelaza Paklice do Plužina.

Za dionicu na granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, dužine tri kilometra od Paklica do novog mosta preko rijeke Tare (ne uključujući most) pripremljeno je samo idejno rješenje, pa je neophodna dalja razrada uključujući i procjenu uticaja na životnu sredinu, piše Pobjeda.

To su rezultati analize glavnog projekta i tenderske dokumentacije koji su predstavljeni juče u Podgorici. U dokumentu čija izrada je koštala 3.600.000 eura a finansirala je Evropska unija, navedeno je što obje države treba da urade kako bi se realizovao taj finansijski i tehnički zahtjevan posao.

Predstavnici Ministarstva saobraćaja i IPF-a saopštili su da dionicu puta u Bosni i Hercegovini između Foče i Huma (Šćepan Polje) takođe treba rekonstruisati, a izrada projektne dokumentacije se finansira posredstvom IPA fondova u toj zemlji.

Državna sekretarka u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Angelina Živković kazala je da će rekonstrukcija tog magistralnog puta doprinijeti većoj bezbjednosti učesnika u saobraćaju, smanjiti vrijeme putovanja i, kako je istakla, poboljšati regionalne veze Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine sa centralnom Evropom.

“Dionica puta od novog graničnog prelaza Paklice do Plužina duga 20 kilometara je veoma zahtjevna, jer često dolazi do sniježnih nanosa i odrona. Zbog toga moramo da rekonstruišemo 24 tunela koja se na njoj nalaze, za koje kroz idejni projekat treba pronaći poboljšano rješenje. To je zahtjevan posao. Kolege iz BiH paralelno su radili na projektnoj dokumentaciji za njihov dio od Foče do Huma, koji vodi do Sarajeva. Za jedan dio na toj dionici obezbijedili su sredstva iz Evropske unije”, naglasila je Živković.

Prema njenim riječima, obje države zajednički treba da pristupe fondovima EU.

Janis Papapanagiotou, glavni ekspert za saobraćaj Programa tehničke pomoći 4 (IPF4), istakao je da WBIF radi deset godina infrastrukturne projekte.

“Projekat je podržala Evropska unija a finanasijski Evropska investiciona banka, sprovodi ga konzorcijum iz Danske. Drago mi je što možemo pomoći razvoju infrastrukture jer to jača ekonomije i kapacitete lokalnih eksperata”, rekao je Papapanagiotou.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com