Vučić: Sada je jasno da su Albanci za sve imali podršku Amerike, Britanije i Njemačke - Volim Podgoricu

Vučić: Sada je jasno da su Albanci za sve imali podršku Amerike, Britanije i Njemačke

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti povodom krize nastale formiranjem vojske Kosova. On je naveo da se Srbiji prebacuje to što je mirnom i demokratskom politikom nastojala da zaštiti svoje državne i nacionalne interese.

aleksandar vucic vojska kosova

– Danas je posle mnogo godina prijetnji zvanično formirana takozvana vojska Kosova na ilegalan i protivpravan način. Sve što su uradili Albanci uradili su u suprotnosti sa međunarodnim pravom i sopstvenim Ustavom, pokazali da im nije stalo do prava i pravde, već do sprovođenja gole sile i napada na Srbiju. Mi smo željeli mir, uložili smo ogromne napore da sačuvamo stabilnost u regionu, što nije bilo lako. Upravo zato smo prihvatili Briselski sporazum 2013. godine znajući da će to biti dokumet na koji ćemo se pozivati, jer ga druga strana neće poštovati – rekao je Vučić.
Aleksandar VučićFOTO: S.RADOVANOVIĆ / TANJUG
Aleksandar Vučić

On je istakao da je sada jasno da Albanci nisu želeli kompromis, i da su iza svega što rade imali podršku SAD, Velike Britanije i Nemačke.

– Dok smo mi vodili dijalog u Briselu, a i posle toga, čak 19 zemalja je priznalo Kosovo, a smeta im što je 12 zemalja povuklo priznanje. Kažu, to nije u duhu dijaloga i to ne treba da se radi. Taj dijalog smo nastavili i želeli kompromis. Izlagao sam se riziku, ličnom i političkom, govoreći koliko je potreban mir. Bio sam na meti kritike celokupne srpske javnosti zato što sam predlagao ono što sam mislio da je jedino logično rešenje – rekao je Vučić.

Prištini, kaže, ni dan danas ne pada na pamet da izvši formiranje Zajednice srpskih opština.

– Spreman sam da lično učestvujem na njoj. Verujem da “velikani” neće uskratiti maloj Srbiji da kaže činjenice o tome kako se krši pravo na Zapadnom Balkanu i kakve su opasnosti i bezbednosni rizici za očuvanje mira ove odluke. Ne verujem da jedna malena Srbija i njen glas i reč mogu da ih uplaše. Računam da su demokratske zemlje i da žele da čuju šta Srbija i neki drugi žele da kažu. Računam da će želeti da čuju. Neće valjda na nedemorkatski način da nas nadlagasaju, sa 9-6 ili 8-7 u SB UN i ne dozvole da se naš glas čuje – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije zapitao se večeras na osnovu kog to akta su Albanci donijeli odluku o formiranju vojske.

– Jasno je da su Albanci na Kosovu i Metohiji došli na ideju da kažu da treba da se zaokruži državnost, ali to nisu sami smislili, vidjelo se i ko im je pomogao. Neću sada da govorim šta sve mislim o američkom ambasadoru, nije ni vrijeme – primetio je Vučić i nastavio:

– Sve što su uradili je suprotno Rezoluciji 1244, članu 9, stav B, član 15 u kojima se zahtijeva: demilitarizacija OVK i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanca i da OVK i ostale naoružane grupe prekinu odmah ofanzivne akcije i pridržavaju se zahteva za demilitarizaciju – kaže on.

FOTO: S.RADOVANOVIĆ / TANJUG

Na osnovu kog akta su Albanci doneli odluku o formiranju vojske, upitao je Vučić.

– Tražim od svih stručnjaka da kažu jedan akt, stav, tačku na osnovu čega su se drznuli da pogaze međunarodno pravo. To ne postoji. Srbija je za njih bila kriva, jer nije izgubila glasanje u Interpolu, ENCO, kriva jer nije izgubila u Unesko, a nijedno od tih glasanja nije prokrenula Srbija, naprotiv – istakao je Vučić.

Dodao je da, međutim, nisu uspeli da zgaze Srbiju.

– Mala teritorijalno i po broju stanovnika, ali velika po duhu, slobodarska Srbija se suprotstavila i pobedila ih sa sve Amerikancima. Zamislite te drskosti da mi tako mali pokušamo da čuvamo i spasavamo svoju zemlju? I sačuvali smo je, kad to nisu mogli da istrpe, krenuli su sa taksama. Preživećemo i bez 100 miliona profita, ali će biti muka za naš narod na KiM – kaže Vučić.

Vučić se obratio i Srbima na Kosovu istakvaši da zna koliko su ovi dani teški za njih.

– Ne morate da brinete, Srbija će imati snage da vas zaštiti. Srbija se neće odreći svog naroda i svog dostojanstva ni ponosa. Svaka zloupotreba njihove vojske i ulaz tamo gde je zabranjeno, u skladu sa sporazumom koji je Srbija sklopila sa NATO i bez saglasnosti srpskog lokalnog stanovništva neće biti dozvoljena. Nema ulaska na sever. Ukoliko vas budu napali, Srbija će imati snage da vas zaštiti – poručio je Vučić.

FOTO: S.RADOVANOVIĆ / TANJUG

Srbija se, kako je rekao, neće odreći svoje trobojke, svoga dostojanstva i ponosa.

– Nisam večeras došao u uniformi da paradiram, ni sinoć ni danas to nisam učinio, nisam išao u uniformi da nekog plašim. Nemamo koga da plašimo, ali nemamo ni koga da se bojimo. Ne zato što smo veliki i jaki, već zato što smo saterani u ćorsokak, još samo vazduh i slobodu da nam uzmu – a to ne damo ni za šta na svetu – rekao je Vučić.

Mi ćemo, kaže, prisustvovati svim regionalnim sastancima, razgovarati o daljem očuvanju mira, ali nećemo prihvatiti polazne pozicije u kojima će neko da nam objasni da je u redu da trčimo trku na 100 metara, a da pustimo to što je neko prertrčao 40 metara.

– Prvo neka se taj vrati na polaznu poziciju, pa ćemo onda da trčimo i da onda pokažemo da u toj trci ravnopravno učestvujemo, a ne retko i da pobeđemo. To je jedina politika koju Srbija može da nudi i Srbija će da nudi politiku mira, poštovanja prema svima – rekao je predsednik Srbije.

Hoće, kaže, i da se zahvali svima koji su se sa razumom ponašali, posebno prijateljima u Moskvi i Pekingu.

– Primio sam poruku ruske države neposredno pred ovu konferenciju i veoma sam zahvalan našim ruskim prijateljima na toj poruci. Razgovarao sam danas i sa kineskim ambasadorom Li Mančangom – rekao je.

Zahvalio se i kiparskom predsedniku Anastasijadesu, koji je bio izvanredan i pošten na poslednjoj sednici Saveta bezbednosti, zemljama EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, ali i na reakciji mađarske države, generalnom sekretaru NATO i drugim ljudima koji su na korektan način reagovali i razumeli kakve opasnosti ovakve odluke nose, i odluke o taksama i o vojsci.

– A, oni koji su to aminovali, moraju da znaju da su nas doveli do ivice i mi više nemamo kud i nemamo o čemu i ni za šta da brinemo. Mi nazad više ne možemo, nemojte ni da pokušavate da nas terate nazad, nemamo kud više – rekao je Vučić.

Sve mora da se vrati u pređašnje stanje

Izjavio je da Srbiju više ne interesuju nove mere i takse Prištine, već da je vreme da sve mere povuku, vrate situaciju na pređašnje stanje, a onda će, kaže, Srbija biti spremna na razgovor.

– Ne zanima nas više da li će takse biti 10 ili 15 ili 72 ili 1.700 odsto. Više nas ne interesuju ni nove mere. Oni razumeju da su prešli prag, i sada je vreme da povuku mere i da se sve vrati na pređašnje stanje, da ne bude taksi i onda će Srbija da razgovara – rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio da je Srbija uvek čuvala mir, jer je “suviše dece izgubila u ratovima” i da više nema dece za ratovanje.

– Međutim, Srbija ima obraz, ponos, dostojanstvo, državnost i svoj ponositi narod. Ponosan sam na naš narod na KiM, na one ljude koji su kao odgovor onima koji su okačili američku zastavu, okačili zastavu Srbije na svojim domovima, kućama, ulicama. Divno je izgledala ta slika. To je slika jedne male, ali ponosne i slobodne zemlje, dok oni koji nemaju čime da se ponose moraju da kače tuđe zastave da bi pokazali koliko su jaki – naglasio je Vučić i zaključio: “Ne mogu da nam ukinu pravo na život, da mislimo, da volimo svoju zemlju i pravo da volimo našu crveno, plavo, belu trobojku, jer kod nas drugih zastava nema i nećemo dati nikome da je gazi”.

Ranije danas Priština je usvojila tri zakona kojima se otvara put za formiranje kosovske vojske.

Blic

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com