Podgorica odgovorila Beogradu: Crnogorska nošnja dio kulturnog nasljeđa Crne Gore - Volim Podgoricu

Podgorica odgovorila Beogradu: Crnogorska nošnja dio kulturnog nasljeđa Crne Gore

Nakon što je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo da je guslar na otvaranju Kulturnog centra Srbije u Pekingu bio odjeven u nošnju koju su nosili i nose Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini, iz crnogorskog Ministarstva kulture poručuju da nema te naučno utemeljene etnografije i etnomuzikologije koja crnogorsku nošnju može izmjestiti u neko drugo nasljeđe samo zbog toga što su je, pored Crnogoraca, “nosili Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini.”

“Teško da se sarkastičnom opaskom, kojom se Ministarstvu kulture Crne Gore nudi etnografska i etnomuzikološka pomoć od strane Ministarstva kulture Srbije, može promijeniti činjenica da je crnogorska nošnja dio kulturnog nasljeđa Crne Gore”,navodi se u reagovanju Ministarstva kulture Crne Gore.

Iz ove institucije poručuju da se u saopštenju nisu bavili nacionalnim osjećanjem onoga ko nošnju nosi, niti su dovodili u pitanje legitimnost guslarskog nasljeđa Srbije.

“Već smo samo podsjetili organizatora nastupa u Pekingu, da ono što se svuda, pa i u Srbiji, zove crnogorskom narodnom nošnjom pripada crnogorskom kulturnom nasljeđu. Na osnovu svega pomenutog, neminovno se nameće pitanje – zbog čega guslar na nastupu u Pekingu nije mogao biti odjeven u neku od narodnih nošnji koje su karakteristične za one oblasti u Srbiji koje baštine guslarsku tradiciju?”, pitali su iz Ministarstva Crne Gore.

Podsjećamo, Ministarstvo kulture Crne Gore sinoć je reagovalo na nastup guslara prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu, koji je kako su saopštili bio obučen u crnogorsku narodnu nošnju.

“Kao u krajnje eksplicitnom identitetskom obilježju, organizatori ovog nastupa posegnuli su u konkretno kulturno nasljeđe Crne Gore, predstavljajući ga kao svoje”, kazali su iz Ministarstva sinoć.

Odgovor iz Beograda stigao je danas, gdje su iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije istakli da smatraju da je “Ministarstvo kulture Crne Gore sa više takta i skrupula trebalo da se oglasi u vezi sa ovom temom”.

“Te ih obavještavamo da Srbija nije “posegnula” ni u čije kulturno nasleđe “predstavljajući ga kao svoje”, i ohrabrujemo ih da pažljivije izuče nesporne etnografske i etnomuzikološke činjenice prije nego što posegnu za neprimjerenom i neargumentovanom jetkošću. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i naše ustanove kulture, spremne su da im u tom poslu pruže i odgovarajuću pomoć i podatke”, kazali su iz srbijanskog ministarstva.

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com