Đukanović: Crnogorskim komitama odajemo priznanje za njihovo antičko junaštvo - Volim Podgoricu

Đukanović: Crnogorskim komitama odajemo priznanje za njihovo antičko junaštvo

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na otkrivanju spomenika posvećenom svim crnogorskim komitama 1916-1929. koji su se borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore u Nikšiću, kazao je da Crna Gora danas odaje priznanje komitima za njihovo antičko junaštvo.

“Danas otkrivamo spomenik ljudima koji nijesu pristajali na ropstvo i poniženje, koji nijesu pristajali da se ponizi Crna Gora. Danas im Crna Gora odaje priznanje za njihovo antičko junaštvo. Slobodna, nezavisna Crna Gora kakvu su sanjali. Vrijeme je pokazalo da njihova žrtva nije bila uzaludna”, kazao je on.

Govorio je o njihovoj borbi, Božićnom ustanku, te podsjetio na njihovu poruku “da nikad Crnogorci neće dozvoliti da im njihova sloboda bude ukradena”.

“Crnogorski komiti su svojim borbama bili preteča za obnovu nezavisnoti 2006. Danasnja Crna Gora želi da pokaže na kojim temeljima počiva. Nikad ne smijemo diopsutiti da to nasljedje bude rastakano i negirano kao ideološko oruđe bilo čije poliike. Spomenikom crnogorskim komitima odajemo pocast njihovoj žrtvi. Neka je vječna slava crnogorskim kimitima, neka je vječna Crna Gora”, poručio je on.

Predsjednik Udruženja boraca NOR-a Nikšić Slobodan Mirjačić kazao je da je ideja stara nekoliko decenija danas realizovana.

“Crna Gora je ušla u Prvi svjestki rat da bi pomogla Srbiji, ali nepravdu koja je napravljena prema Crnoj Gori, komiti nijesu priznali i njihova ideja o nezavisnoj ideji je decenijama krčila put”, kazao je on.

Spomenik je djelo akademskog vajara Sretena Milatovića, kombinacija je bijelog autohtonog nikšićkog kamena i stakla.

Visine je dva metra i 80 centimetara, ima dva kamena stuba koji predstavljaju komitske pokrete, dok će između njih biti stakleni stub kao simbol savremene Crne Gore.

Stubovi su na vrhu spojeni kamenom gredom u obliku crnogorske kape sa komitskim grbom, dok na Spomeniku piše “U slavu crnogorskih komita koji su se borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore 1916-1929”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com